George Cristian Maior, directorul Serviciului Roman de Informatii, a anuntat, ieri, ca a preluat, temporar, toate atributiile prim-adjunctului sau Florian Coldea (foto). "Pana la lamurirea felului in care inscrisurile apartinand domnului Coldea au
George Cristian Maior, directorul Serviciului Roman de Informatii, a anuntat, ieri, ca a preluat, temporar, toate atributiile prim-adjunctului sau Florian Coldea (foto). "Pana la lamurirea felului in care inscrisurile apartinand domnului Coldea au ajuns in spatiul public, am decis, printr-un ordin care va fi discutat in detaliu la prima sedinta a biroului executiv al Serviciului, trecerea in coordonarea nemijlocita a directorului SRI a principalelor componente operative din cadrul Serviciului aflate in subordonarea prim-adjunctului Florian Coldea", a declarat Maior. Directorul SRI a afirmat ca, in functie de concluziile finale ale anchetei interne, "vor fi dispuse si alte masuri, in conformitate cu legea, cu regulamentele militare si cele de ordine interna." In momentul de fata, colonelul Florian Coldea se afla in atentia comisiei de ancheta interna a SRI condusa de lt. col. Matei Marin, seful Directiei "J" Juridica si nu este exclus ca la finalizarea cercetarilor sa fie schimbat din functie.
Maior: Nu a existat politie politica
George Maior a afirmat in declaratia de presa ca, in urma investigatiiilor interne, a rezultat ca "nu a existat politie politica in cadrul SRI". Directorul Serviciului a precizat ca nu a existat nici o solicitare de verificare a judecatorilor Curtii Constitutionale din partea vreunei persoane sau institutii, inclusiv a presedintelui Traian Basescu, si ca nu s-au facut informari pe aceasta tema vreunui beneficiar, inclusiv seful statului. Maior a declarat ca demersul lui Coldea a fost justificat, acesta verificand implicarea SRI in presupuse situatii in care institutia ar fi incalcat legea, dezvaluite de presa in 2 si 3 aprilie. Ziaristii au primit un fragment din buletinul mass-media al SRI din 3 aprilie a.c., in care erau prezentate declaratiile lui Cozmin Gusa, conform caruia doi dintre judecatorii Curtii Constitutionale ar fi informatori ai fostei Securitati, ceea ce i-ar fi facut santajabili. "Verificarile primului-adjunct au fost determinate de vehicularea in mass-media a unor referiri privind implicarea Serviciului in situatii care ar fi incalcat cadrul legal de desfasurare activitatii institutiei, utilizarea unor dosare ale securitatii din arhiva aflata in gestiunea SRI, in scopul exercitarii de presiuni la adresa unor magistrati ai Curtii Constitutionale, pe posturi de televiziune si mass-media", a aratat Maior. Potrivit directorului SRI, dosarele care au fost invocate in acest caz au fost predate la Tribunalul Militar Timisoara in 1999 si la CNSAS in 2002. "La nivelul arhivei fostei Securitati, asa-zisele dosare de securitate nationala, toate fondurile sunt cunoscute de CNSAS, mass-media, si nu exista nici un alt fond de arhiva secreta, arhiva in arhiva", a spus Maior.
Sase fonduri de arhiva
Ca urmare a solicitarii ZIUA adresata SRI in urma cu cateva zile, George Maior a pus la dispozitia presei un document in care se precizeaza ca exista sase fonduri de arhiva preluate de SRI de la Securitate. Este vorba de: Fondul Corespondenta ("C"), care cuprindea corespondenta dintre unitatile Ministerului de Interne, printre care si cele ale Departamentului Securitatii Statului, sau dintre acestea si alte institutii; Fondul Documentar ("D"), care cuprindea materiale de sinteza, informari, planuri de munca privind activitatea informativ-operativa a Securitatii; Fondul Informativ ("X"), care cuprindea documente rezultate din urmarirea informativa a persoanelor; Fondul Penal ("Y"), care cuprindea dosarele persoanelor cercetate pentru infractiuni contra securitatii statului si dosare de penitenciar ale acelorasi persoane; Fondul Retea ("Z"), care cuprindea dosare referitoare la persoanele care au colaborat sau au refuzat colaborarea cu Securitatea, asa zisele dosare de informator si Fondul Neoperativ ("U").
George Maior a anuntat ca va propune in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii un proiect de "transformare si adaptare a Serviciului" prin care doreste "debirocratizarea si echilibrarea corespunzatoare a responsabilitatilor, inclusiv la nivelul adjunctilor Serviciului, precum si adoptarea principiului mobilitatii pe post, chiar si la nivelurile cele mai inalte de conducere."
Directorul SRI a spus ca acest proiect a fost demarat inca din octombrie 2006, odata cu venirea sa la conducerea Servicului, urmand ca acesta sa fie promovat, "etapa cu etapa, indiferent de contextul politic si evolutiile exterioare SRI."
Stroe: "Ancheta duce la sefii SRI"
Presedintele Comisiei SRI Radu Stroe (PNL) a sustinut ieri ca drumul anchetei in scandalul biletelelor referitoare la santajarea judecatorilor Curtii Constitutionale nu duce deocamdata la Traian Basescu, ci la conducerea SRI. Liberalul a explicat ca, din acest motiv, Comisia SRI nu s-a gandit sa-l audieze pe Traian Basescu, insa doreste sa-l invite pe presedintele PSD, Mircea Geoana, si pe judecatorii Curtii Constitutionale, daca acestia vor vrea sa vina. "Drumul duce, deocamdata, spre conducerea SRI. Deocamdata, o discutam ca pe o problema interna. Scurgerea de informatii este o problema interna, sigur ca de la conducere, cata vreme Florian Coldea a scris biletelele si de acolo au disparut", a spus Stroe. Intrebat de ziaristi daca biletelele au disparut dintr-un dosar sau dintr-un calculator, Radu Stroe a spus: "Nu va pot da nici un raspuns precis acum. Deci, nu dintr-un calculator". Radu Stroe a aratat ca exista o lista de persoane care trebuie sa fie audiate de comisie si care nu fac parte din SRI, respectiv Mircea Geoana si judecatorii Curtii Constitutionale, scopul fiind de a "inchide definitiv aceasta problema care arunca o lumina negativa asupra SRI". Potrivit lui Stroe, in urma audierii generalului Ionel Marin si a ofiterilor din Directia Juridica au aparut "date noi", care trebuie coroborate si cu rezultatele anchetei interne anuntata de directorul SRI, George Maior. El a mai spus ca membrii Comisiei SRI spera sa incheie pana joi seara raportul privind aceasta ancheta. "Avem timp, stam si noaptea daca trebuie", a aratat Stroe.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.