Ati visat vreodata sa fiti in doua locuri deodata? Solutia poate veni din partea unui centru de cercetare japonez. Geminoid este o varianta moderna a unei idei mai vechi, un robot umanoid, a carui infatisare este identica in cele mai mici detalii cu
Ati visat vreodata sa fiti in doua locuri deodata? Solutia poate veni din partea unui centru de cercetare japonez. Geminoid este o varianta moderna a unei idei mai vechi, un robot umanoid, a carui infatisare este identica in cele mai mici detalii cu cea a creatorului sau. Robotul are aceeasi culoare de ten, ochelari, chiar si parul putin lung al lui Hiroshi Ishiguro, un expert in robotica de la universitatea din Osaka. Acesta si-a construit dublul pentru a-i tine locul atunci cand el trebuie sa fie in alta parte. Geminoid are implantati 50 de senzori si un motor care il face sa poata fi controlat de la distanta prin miscari simple pe care le face Dr Ishiguro, poate sa si vada prin "ochii" lui, poate sa vorbeasca printr-un difuzor intern. Poate chiar sa dea din umeri sau sa se incrunte. Cu ajutorul unui sistem cu aer comprimat, pieptul lui Geminoid se comprima si dilata, ca si cum ar respira. "La inceput, androidul iti poate parea ciudat", a declarat Dr Ishiguro, pentru Reuters. "Dar, dupa ce incepi o conversatie cu el, vei uita orice diferenta si te vei simti in largul tau." Dr Ishiguro crede ca, pe viitor, oamenii vor folosi roboti ca Geminoid care sa fie in locuri unde nu pot fi fizic. El mai spune ca Geminoid a devenit ca o extensie a lui insusi. Totusi, dezvoltarea umanoizilor a fost incetinita de un sentiment de repulsie ale oamenilor la vederea unui robot care are trasaturi umane, dar nu arata cu totul ca un om. Dar tehnologia avanseaza si creeaza androizi cu trasaturi din ce in ce mai apropiate de modelul uman. Asemanarea uimitoare dintre Dr Ishiguro si replica sa robot a avut efecte ciudate. "Cand cineva atinge corpul lui Geminoid, am si eu senzatia ca sunt atins", spune cercetatorul. Mai inainte de aceasta realizare, Dr Ishiguro a creat un sistem video care poate analiza comportamentul uman si identifica oamenii care urmeaza sa comita delicte. Echipa lui a testat o retea de astefel de camere intr-o statie de metrou din Kyoto.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.