Scrisorile de intentie formulate de investitorii care doresc sa asigure un sfert din fondurile necesare studiului de fezabilitate al cablului submarin de electricitate dintre Romania si Turcia sunt asteptate de Transelectrica (transportatorul roman d
Scrisorile de intentie formulate de investitorii care doresc sa asigure un sfert din fondurile necesare studiului de fezabilitate al cablului submarin de electricitate dintre Romania si Turcia sunt asteptate de Transelectrica (transportatorul roman de energie) pana la data de 14 mai. Costurile studiului de fezabilitate pentru realizarea cablului submarin, care face legatura intre sistemele energetice dintre cele doua state, au fost estimate de Transelectrica la 1,5 milioane euro.
Jumatate din totalul cheltuielilor se va asigura printr-un grant acordat de Guvernul suedez, cealalta jumatate urmand sa fie suportata de catre Transelectrica si de partenerul privat, in mod egal, fiecare acoperind cate un sfert din costurile totale ale studiului. Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei si Comertului datat 15 februarie 2006, proiectul va fi realizat de Transelectrica SA pentru Romania si TEIAS pentru Turcia, investitia de aproximativ 400 milioane euro urmand sa fie suportata de ambele parti. Cablul va avea o lungime de 400 km si va conecta sistemele energetice romanesti si turcesti prin statiile de 400 KV de la Constanta, respectiv Pasakoy, sub nivelul Marii Negre.
Transportatorul de electricitate din Turcia, TEIAS, va fi consultantul tehnic pentru realizarea studiului de fezabilitate, care ar urma sa fie finalizat peste aproximativ un an.
Documentul de pozitie, prin care se stabilea realizarea in comun a unui studiu de sistem privind construirea cablului submarin dintre cele doua tari, a fost semnat de parti la sfarsitul anului trecut. Studiul de oportunitate cuprinde sase scenarii prin care cele doua tari se pot, pe de o parte, aproviziona cu electricitate si, pe de alta, pot livra energie in Europa de Sud-Est.
Prin cablul subteran ce va uni Romania de Turcia se va putea transporta energie electrica intre Rusia, Ucraina, Moldova, Romania si Turcia. Alte variante cuprind transportul de electricitate intre Turcia, Romania, Polonia, Serbia si Ungaria.
Dupa finalizarea studiului de fezabilitate asupra cablului submarin, Romania si Turcia vor da un anunt international de atragere a investitorilor interesati de acest proiect.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.