In cautare de sustinatori
Traian Basescu a sustinut, la finalul discutiilor, ca sprijinul celor doua partide nu este suficient, intrucat nu poate fi candidatul unui partid subliniind ca are nevoie de sustinerea si a societatii civile, ca
In cautare de sustinatori
Traian Basescu a sustinut, la finalul discutiilor, ca sprijinul celor doua partide nu este suficient, intrucat nu poate fi candidatul unui partid subliniind ca are nevoie de sustinerea si a societatii civile, ca si a oamenilor angajati sau nu politic. "PD si PLD sunt doua partide care si-au oferit sprijinul pentru campania electorala. Sigur, eu nu pot fi candidatul unui partid, sunt presedintele Romaniei - suspendat. Nu-mi este suficient doar sprijinul lor si nici intr-un caz nu ma intitulez candidatul lor. Am nevoie sa vina langa mine - sau poate romanii au nevoie - societate civila, oameni neangajati politic si cei angajati politic care cred ca este un moment important", a declarat Basescu, citat de Mediafax. Intrebat cum comenteaza hotararea Parlamentului de marti, prin care Legislativul preia rolul de a decide procedura dupa referendum, in locul Curtii Constitutionale, Basescu a replicat: "In mod normal n-ar trebui s-o comentez. Parlamentul ca institutie trebuie respectat, dar parlamentarii care au votat nu sunt nimic altceva decat parte a acelui tot - de 322. Va deveni un numar rau pentru Romania: trei-doi-doi".
Intalniri zilnice
Liderul PLD Valeriu Stoica a precizat ca PD si PLD vor face campanie comuna, iar cele doua staff-uri se vor intalni zilnic pentru a lucra la strategia referitoare la referendumul de suspendare a lui Traian Basescu. "S-a hotarat sa existe o coordonare intre echipa de campanie a PLD si cea a PD si, practic, cele doua partide vor face o campanie comuna atat la nivel national, cat si la nivel local", a declarat Valeriu Stoica, citat de Mediafax. El a precizat ca, din partea PLD, campania pentru referendumul de suspendare a sefului statului va fi condusa la nivel national de catre presedintele executiv Gheorghe Flutur, iar din partea PD, de Vasile Blaga, iar cei care sunt in staff-ul de campanie, din partea ambelor formatiuni, se vor intalni in fiecare zi, pentru a lucra la strategia de campanie. Valeriu Stoica a precizat ca este important ca in aceasta campanie, PLD si PD sa arate "adevaratele motive care stau in spatele acestei incercari de demitere a presedintelui". (Anca HRIBAN)
Reforme constitutionale doar cu suport popular
Asociatia Pro Democratia (ApD) cere actorilor politici si institutionali sa manifeste responsabilitate si sa se abtina de la actiuni ce risca sa discrediteze democratia, se arata intr-un comunicat de presa.
"Vigoarea democratiei se manifesta prin consultare si parteneriat cu cetatenii, nu in actiuni unilaterale", sustine ApD, exprimandu-si ingrijorarea fata de propunerile unor partide ce vizeaza modificarea rapida a cadrului constitutional existent. In acest context, Asociatia face un apel la ratiune si moderatie, explicand: "modificarea Constitutiei nu poate fi realizata in absenta unui proces de larga consultare populara". ApD admite ca intreaga filosofie constitutionala trebuie reformata, dar atentioneaza ca "schimbarea a doar catorva articole referitoare la atributiile presedintelui Romaniei risca sa compromita nu doar sansa unei reforme constitutionale structurale, dar si sa obstructioneze mecanismele democratiei". "Reformele constitutionale nu pot fi rezultatul unei actiuni politice lipsite de suport popular. Ele nu pot fi impuse, ci apar in urma dezbaterilor si se cer testate in alegeri. Partidele parlamentare nu pot exceda natiunea. Orice incercare de a grabi procesul de modificare a Constitutiei, cu atat mai mult in aceasta perioada critica pentru democratia romaneasca, risca sa adanceasca fractura dintre institutii si popor si sa genereze crize si mai grave", mai avertizeaza ApD. (Anca HRIBAN)
Referendumul ne costa 60 de milioane de lei
Guvernul a modificat ieri Legea referendumului, printr-o Ordonanta, si a aprobat o serie de hotarari privind organizarea consultarii, costul total al referendumului ridicandu-se la 60 de milioane de lei.
Ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, a anuntat ieri ca Hotararile adoptate de Guvern contin masuri de organizare si desfasurare a referendumului din 19 mai privind demiterea presedintelui Romaniei, de asigurarea cheltuielilor necesare pentru pregatire, de aprobare a modelului stampilelor. "A fost modificata Legea de organizare a referendumului, iar modificarile aduse au urmarit, printre altele, si reducerea costurilor privind organizarea acestui referendum", a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru, citata de Mediafax. Ministrul Cristian David a precizat ca, in prima parte a ordonantei, a fost reglementat timpul care este necesar pentru desemnarea presedintilor circumscriptiilor electorale, in sensul ca acestia sa fie stabiliti in termen de trei zile dupa stabilirea datei referendumului. In ceea ce priveste presedintii sectiilor de votare, acestia vor fi desemnati cu sapte zile inaintea datei referendumului. "In acelasi timp au fost prevazute cateva conditii cu privire la finantarea campaniei pentru referendum. Aceasta se va face conform Legii 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, asimiland astfel conditiile pentru alegerea presedintelui cu cele pentru organizarea referendumului, respectiv fixarea plafonului echivalent a 25.000 de salarii minime pe economie", a spus David. (A.H.)
Consultari incantatoare la Cotroceni
Vacaroiu a reusit sa transforme criza intr-o discutie "utila si pragmatica."
Liderii partidelor parlamentare, prezenti aseara la consultarile cu presedintele intermiar Nicolae Vacaroiu s-au declarat- la unison- incantati de intrevedere, fara a spune concret daca s-a stabilit ceva. Toata lumea, de la pesedisti la peremisti, a apreciat intalnirea de la Palatul Cotroceni drept "foarte utila", "deosebit de utila" sau "pragamtica si utila". Cu toate acestea, in declaratiile de presa de dupa, politicienii au facut o trecere in revista a principalelor teme discutate si atat. S-a discutat despre legea ANI, toate partidele fiind de acord ca aceasta trebuie adoptata cat mai repede. In plus, liderul PRM si cel al PSD au tinut sa spuna ca nu au cerut demisia procurorului general Codruta Kovesi sau a sefului DNA Daniel Morar. La intalnire a participat si guvernatorul BNR Mugur Isarescu, care, potrivit liderului UDMR Laszlo Borbely, a dat asigurari ca, din punct de vedere economic, "nu stam rau". (D.I.)
ANI a fost deblocata
Senatorii din Comisia pentru Drepturile Omului au finalizat ieri dezbaterile pe marginea Legii Agentiei Nationale de Integritate, proiect blocat in aceasta Camera de cateva luni. Proiectul va fi dezbatut de plenul Senatului pe 7 mai, dupa ce saptamana viitoare senatorii din Comisia pentru Drepturile Omului si cei juristi se vor intalni pentru a redacta forma finala a legii. Cele doua Comisii vor mai dezbate si unele propuneri, venite pe ultima suta de metri. Printre acestea se numara si ideea senatorului PRM Ilie Petrescu de a fi eliminata din text prevederea potrivit careia inspectorii Agentiei nu trebuie sa fi fost membri ai unui partid politic in ultimii trei ani. De altfel, dupa o dezbatere maraton de ieri, presedintele Comisiei pentru Drepturile Omului, senatorul Gyorgy Frunda a anuntat ca vor trimite o scrisoare Comisiei Europene despre faptul ca s-a ajuns la o forma finala a Legii ANI. (V.D.)
Campania la televizor
Senatorul PSD Adrian Paunescu a fost ales, ieri, presedintele Comisiei parlamentare pentru repartizarea si monitorizarea timpilor de antena in campania pentru referendum. Pesedistul a fost votat sef cu o larga majoritate, reprezentantii PD, UDMR abtinandu-se. Senatorul PD Valentin Iliescu a propus ca presedintele Comisiei sa fie presedintele CNA, insa propunerea sa a fost sprijinita doar de cei doi parlamentari ai PD si de reprezentantul presedintelui suspendat Traian Basescu, Mariana Constantinescu. Membrii Comisiei au ales, de asemenea, sase vicepresedinti: Emilian Francu (PNL), Mihai Ungheanu (PRM), Kelemen Hunor (UDMR), Ioana Iova (PC), Ralu Filip (presedintele CNA) si Mariana Constantinescu, reprezentantul presedintelui suspendat, care a beneficiat de locul oferit de PD. (R.I.P.)
CNSAS nu e implicat in biletele SRI
Presedintele CNSAS Claudiu Secasiu a sustinut ieri, dupa audierile in Comisia SRI, ca institutia pe care o conduce nu este implicat in discutia privind biletele SRI referitoare la judecatorii Curtii Constitutionale. El a precizat ca a raspuns tuturor intrebarilor puse de parlamentari referitoare la biletele SRI.
"Consider ca CNSAS nu este implicat in aceasta discutie. Am dat toate clarificarile necesare pe partea de procedura pe care parlamentarii au ridicat-o", a explicat Secasiu. El a refuzat sa dea si alte amanunte despre audierea sa. La randul sau, presedintele Comisiei SRI, Radu Stroe, a declarat ca audierile sunt strict secrete. El a spus ca, dupa ce ii vor audia pe cei implicati in acest caz, membrii Comisiei vor continua ancheta la SRI. Stroe a estimat ca membrii Comisiei ar putea rezolva acest caz in aproximativ o saptamana. Audiati si ei la Comisie, generalul Brateanu, seful secretariatului general al SRI, si colonelul Florin Pintilie, seful Arhivelor SRI, au declarat doar ca au raspuns intrebarilor puse de parlamentari, refuzand sa ofere alte amanunte. Brateanu a spus ca lucrarile Comisiei sunt confidentiale si ca a raspuns "cu toata obiectivitatea si cu toata corectitudinea" tuturor intrebarilor parlamentarilor. Pintilie a precizat ca a raspuns intrebarilor si ca doar Comisia este abilitata sa faca precizari cu privire la audieri. Parlamentarii ar putea continua astazi audierile. (R.G.)
Modificarea Legii fundamentale abia in 2009
Mircea Geoana vrea modificarea Constitutiei in 2009, odata cu alegerile pentru Parlamentul European. Liderul social-democrat a spus ca militeaza pentru alegerea presedintelui de catre popor si pentru o relatie directa intre seful statului si Parlament. Presedintele PSD a subliniat ca proiectul de modificare a Constitutiei la care PSD lucreaza deja urmeaza a fi gata in urmatoarele saptamani. "Nu cred ca putem sa mergem cu un proiect de modificare a Constitutiei in actualul context politic. Din acest motiv, cred ca modificarea ar trebui sa se produca in 2009, ca sa avem un an si jumatate de dezbateri profunde. Am putea avea un referendum pentru schimbarea Legii fundamentale in 2009, poate chiar odata
cu alegerile pentru Parlamentul European. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.