Ce mai vor si astia de la noi, sa-si vada de ale lor, ce sa inteleaga ei ce se petrece aici, daca ei traiesc acolo, ba mai mult, un cunoscut si popular om de presa local, cu vedetismul lui neaos, se schimonosea pe micul ecran, ca pot sa scrie nemtii
Ce mai vor si astia de la noi, sa-si vada de ale lor, ce sa inteleaga ei ce se petrece aici, daca ei traiesc acolo, ba mai mult, un cunoscut si popular om de presa local, cu vedetismul lui neaos, se schimonosea pe micul ecran, ca pot sa scrie nemtii orice, pe el nu-l intereseaza oricum, si noi putem sa scriem despre ei ce vrem. Oare asa sa fie? Oare ar fi chiar productiv indemnul lui Catavencu de genul "Nu voiu sa stiu de Europa dumitale!"? Paguboasa mentalitate, primejdioasa abordare a "solidaritatii comunitar europene".
Ar trebui si noua sa ne pese de ce se intampla cu alegerile din Franta, sau cu situatia fortei de munca din Irlanda, Italia si Spania, de care sunt legate, indirect, cresterea nivelului de trai in diferite judete din Moldova si Oltenia, gradul de absorbtie al materialelor de constructie produse de industria autohtona si, eventual, atragerea de noi investitori in fotbalul romanesc. Economistii numesc aceste interconexiuni probleme de tip "umbrela". Ipoteza de lucru, "sa-si vada fiecare de treaba lui", este extrem de paguboasa. Si constituie o falsa premisa pentru intelegerea mai profunda a ceea ce se petrece "aici", la noi acasa. Exista publicatii de mare tiraj si de mare prestigiu international, cum ar fi si acest "FAZ" de care noua, cica, nu ne pasa sau americanele "New York Times", "Washington Post", frantuzestile "Le Monde" si "Le Figaro" sau "Corriere de la Sera"/"La Stampa" din Italia, nu mai vorbim de batranul britanic "The Times" - desigur, lista e mult mai lunga, dar nu interminabila - care dau tonul nu doar al acuratetii informatiilor, ci si al analizelor. Inclusiv politice. Orice articol despre tara noastra sau despre locuitorii ei, mici sau mari, mai importanti sau nu, ar trebui sa ne intereseze. Nu ne este indiferent ce se scrie in presa internationala despre noi. Faptul ca ziaristii de la "FAZ" au perceput actiunea de suspendare a presedintelui Basescu altfel decat o percep isteroid Dnii Octavian Paler, Cristoiu si Stan nu inseamna ca nu ar putea avea si dreptate in anumite observatii ale lor. Faptul ca Monica Macovei, exministra Justitiei romane, are o buna cota prin cancelariile straine si in presa internationala ar trebui sa ne puna pe ganduri. Oare de ce? Faptul ca tentativa de demitere a presedintelui Romaniei este circumscrisa unor miscari tectonice din subteranele vietii noastre politice, cu rapide reverberatii externe, iar ar trebui sa ne puna pe ganduri. (La Oslo, in aceste zile, trebuia stabilita fixarea Summit - ului NATO din 2008 de la Bucuresti.
Decizia finala si data au fost amanate. La concurenta cu noi este Lisabona, care a mai gazduit o asemenea intalnire la varf. Sigur ca daca pe noi ne intereseaza doar rating-ul televiziunii Dlui Voiculescu si sa iasa "Dinamo" campioana, o reuniune NATO la Bucuresti pare ceva meschin si neinteresant (...) Asa ca ar trebui sa fim atenti la unde, ce si cum se scrie despre situatia din Romania. Un tabloid de mare tiraj, precum "Das Bild", poate scrie prostioare, cei din clasa "FAZ" sau "NYT" isi permit mai greu. Sigur ca se si pot insela uneori.
Chestiunea importanta - si nu o vedem analizata nicaieri - nu este suspendarea sau demiterea lui Traian Basescu, ci ce se va intampla dupa revenirea lui la Cotroceni. That's the question!, daca suntem responsabili si vrem ca statul roman sa si functioneze.
Indiferent de ce se scrie in "FAZ" sau "NYT".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.