Slujba s-a desfasurat in aer liber, langa catedrala, in Piata Avram Iancu din Cluj. A urmat agapa de la Hotelul Belvedere. Traian Basescu a sosit dupa felul al doilea, asezandu-se intre Patriarhul Teoctist si Mitropolitul Bartolomeu. De la masa la ca
Slujba s-a desfasurat in aer liber, langa catedrala, in Piata Avram Iancu din Cluj. A urmat agapa de la Hotelul Belvedere. Traian Basescu a sosit dupa felul al doilea, asezandu-se intre Patriarhul Teoctist si Mitropolitul Bartolomeu. De la masa la care ma aflam, la o departare de cativa metri, ma uitam la expresia Patriarhului. Nici urma de entuziasm sau efuziune; mai degraba o urma de melancolie. Stiam de ce. Patriarhul Teoctist n-a avut dorinta mai mare - devenita dor - decat aceea de a construi la Bucuresti o noua catedrala. Cat a fost primar al Capitalei, Traian Basescu nu a sustinut acest demers, ca sa nu spun: l-a impiedicat. Devenit presedintele Romaniei, a promis zgomotos ca noua catedrala se va construi, dar proiectul s-a impotmolit.
Asadar, in decurs de aproape un an si jumatate, Traian Basescu a luat parte in calitate de presedinte la o singura liturghie. De curand, in decurs de opt zile, a intrat in catedrala de la Sibiu la vecernia din prima zi de Paste, a mers la canonizarea liturgica de la Gledin, iar apoi s-a abatut pe la niste manastiri bucovinene... Chiar si pentru un om strain de politica, toate acestea aromesc a pregatire de confruntare electorala.
Traian Basescu nu este iubit de ierarhie si nici de cler. Singura legatura cu un arhiereu a fost stabilita prin fruntasul PSD Sorin Frunzaverde, cu arhiepiscopul Sibiului, IPS Laurentiu Streza. Iesise zvonul, in primavara anului trecut, ca seful statului nu va semna decretul de recunoastere a mitropolitului Bartolomeu. A fost insa bine sfatuit sa nu faca aceasta greseala. Probabil de aceea a si venit de Buna Vestire la Cluj.
Noua mitropolie avea un teritoriu de patru ori mai mare decat acela al Arhiepiscopiei Sibiului. Si de patru-cinci ori mai multi credinciosi.
Spre deosebire de Emil Constantinescu, care este realmente legat de Biesrica si a intretinut legaturi cu Patriarhul Teoctist inca inainte de a fi ales presedintele Romaniei (il vizita discret, seara tarziu, la Palat), Traian Basescu, asa cum spuneam, nu este bine vazut de cler din mai multe motive. Inca se resimte indignarea si sila produse in Biserica de Raportul "Comisiei Tismaneanu", pe care Traian Basescu si l-a asumat integral. Raport in care Biserica nationala este manjita cu noroi si pusa la zid. Problema Fundatiei Gojdu este o alta pricina de prapastie intre Basescu si cler. Pentru a nu mai vorbi de faptul ca doamna Monica Macovei a redeschis juridiceste conflictul dintre ortodocsi si greco-catolici. Ardealul bisericesc - mai putin enclava arhiepiscopala de la Sibiu - este foarte solidar, ordonat si coerent si i-a pierdut electoral pe taranisti intrucat luasera pe fata partea unitilor. Emil Boc a incercat sa dreaga busuiocul in Transilvania, pe teren bisericesc, aproape patetic, dar fara sorti de izbanda.
Vazand poate succesul dlui George Becali, care a urcat vertiginos in sondaje colindand bisericile si marturisindu-si in mod repetat apartenenta la Ortodoxie si credinta in Dumnezeu, vazand probabil si afluenta romanilor spre biserici, tot mai mare, covarsitoare in zilele ultimului Pasti, domnul Basescu si-o fi reamintit ca poporul lui Dumnezeu are si drept de vot. Si-a reamintit insa abia in ceasul al doisprezecelea. I se va raspunde precum personajului din Caragiale: "Cam tarziu, Costica!"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.