Rand pe rand, cetatenii Romaniei isi vor alege reprezentantii in Parlamentul European, primarii si consilierii locali, reprezentantii in Legislativul de la Bucuresti si presedintele. Mai mult, in perioada imediat urmatoare romanii vor fi chemati la v
Rand pe rand, cetatenii Romaniei isi vor alege reprezentantii in Parlamentul European, primarii si consilierii locali, reprezentantii in Legislativul de la Bucuresti si presedintele. Mai mult, in perioada imediat urmatoare romanii vor fi chemati la vot in cadrul unui referendum pentru a se pronunta cu privire la demiterea actualului sef al statului. Fiecare dintre aceste tururi de scrutin va fi insotit de cate o campanie electorala, astfel ca urmatorii trei ani vor abunda cu siguranta in promisiuni si masuri subordonate unor obiective politice.
In acest context, propunerea premierului Tariceanu privind reducerea contributiilor la asigurarile sociale are un vadit caracter electoral. In timpul campaniei din 2004, formatiunea politica al carei co-presedinte era actualul prim-ministru promitea prin programul de guvernare reducerea contributiilor cu 10 puncte procentuale. In doi ani de mandat, Guvernul Tariceanu a diminuat contributiile sociale cu doar 4%.
In anul electoral 2007, premierul Tariceanu anunta ca va reduce cu 6% contributiile la asigurarile sociale incepand cu anul electoral 2008. Mai mult, Guvernul urmareste diminuarea contributiilor doar pentru persoanele fizice, sau, mai bine spus, pentru alegatorii din 2007 si 2008. In acelasi timp, analizele economice sugereaza ca diminuarea contributiilor la asigurarile sociale atat la nivelul angajatului, cat si la nivelul angajatorului este mult mai eficienta si creeaza perspective durabile in mediul de afaceri.
Dincolo de caracterul ei electoral, diminuarea contributiilor sociale provoaca ingrijorare in randul economistilor pentru ca nu este suficient sustenabila. Reducerea contributiilor cu 6% de la 1 ianuarie 2008 constituie o masura greu de sustinut din perspectiva politicilor macroeconomice. Bugetul general consolidat se va confrunta cu pierderi de aproape 1% din PIB, ceea ce va conduce fie la o inrautatire a calitatii serviciilor publice, fie la o majorare fara precedent a deficitului bugetar. Implementarea brutala a acestei masuri poate avea consecinte nefaste pe termen mediu si lung asupra sustenabilitatii politicilor bugetare.
Programul de diminuare a contributiilor la asigurarile sociale trebuie sa continue intr-un ritm sustinut si agregat, care sa conduca la consolidarea finantelor publice. Contributiile sociale constituie inca o povara fiscala pentru angajati si angajatori, iar tendinta de diminuare a lor este una normala.
Solutia optima este reducere cu inca sapte-opt puncte procentuale a contributiilor la asigurarile sociale pe o perioada de patru ani, ceea ce ar determina, pe de o parte stabilitate si predictibilitate la nivelul mediului de afaceri, iar pe de alta parte o imbunatatire a serviciilor publice pe termen mediu si lung. Diminuarea contributiilor reprezinta inca o necesitate, dar ea trebuie facuta gradual, consecvent si predictibil.
Chiar daca din 2007 pana in 2009 vor avea loc cinci runde de alegeri, guvernele care se vor succeda la Palatul Victoria au obligatia de a nu ceda in fata tentatiilor electorale si de a nu implementa politici fiscale si bugetare "generoase".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.