In 2007, 26 aprilie este "Ziua libertatii fiscale" pentru romani. Aceasta este data la care contribuabilul mediu poate incepe, in sfarsit, sa lucreze pentru el insusi. Practic, ziua libertatii fiscale este sarbatoarea contribuabililor din lumea intre
In 2007, 26 aprilie este "Ziua libertatii fiscale" pentru romani. Aceasta este data la care contribuabilul mediu poate incepe, in sfarsit, sa lucreze pentru el insusi. Practic, ziua libertatii fiscale este sarbatoarea contribuabililor din lumea intreaga, insa data acesteia este diferita de la an la an si pentru fiecare tara in parte, in functie de fiscalitatea statului respectiv. Conform Ministerului Economiei si Finantelor, veniturile bugetare au reprezentat in 2006 31,8% din Produsul In tern Brut. "Altfel spus, totalitatea impozitelor, taxelor si cotizatiilor platite de contribuabili se ridica la 31,8% din bogatia creata in tara in decurs de un an. Aceasta inseamna 116 zile din 365. Astfel, ziua de 26 aprilie poate fi sarbatorita de contribuabilul roman ca ziua libertatii fiscale. Aceasta sarbatoare soseste cu 5 zile mai tarziu decat anul trecut, deoarece in 2005, prelevarile obligatorii au fost de 30,2% din PIB, adica echivalentul a 111 zile dintr-un an", se arata intr-un comunicat al Centrului Independent de Studii in Economie si Drept (CISED). La scara unei zile de munca de 8 ore, se poate spune ca romanul munceste 2 ore si 33 de minute pentru stat. Ziua libertatii fiscale este un indicator care prezinta, intr-o forma usor de inteles pentru cetatean, care este nivelul darilor obligatorii totale impuse de stat asupra veniturilor tuturor contribuabililor din Romania. El arata ca o crestere a "veniturilor bugetare" este echivalenta cu o reducere a ponderii veniturilor contribuabililor in total: mai mult la stat inseamna mai putin pentru contribuabil.
Potrivit CISED, la nivelul Uniunii Europene, Romania se situeaza printre primele locuri din punctul de vedere al "libertatii fiscale" (media UE fiind de 40%, fata de nivelul de 31,8% in Romania). Economistii arata ca un nivel redus al fiscalitatii corespunde unei cresteri economice mai rapide, in timp ce o fiscalitate ridicate franeaza cresterea economica. Concluzia ar fi, in opinia analistilor economici ai Centrului, ca Romania trebuie sa aiba o povara fiscala cat mai redusa pentru a ajunge din urma tarile mai bogate. Ziua libertatii fiscale este un indicator conceput in 1948 de catre omul de afaceri Dallas Hostetler din Florida.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.