Un mineral necunoscut pana acum, cu o compozitie chimica unica, similara "kriptonitei" descrisa in filmul "Superman Revine", a fost identificat de specialisti intr-o mina din Serbia, informeaza BBC. Potrivit scenariului filmului si benzilor desenate,
Un mineral necunoscut pana acum, cu o compozitie chimica unica, similara "kriptonitei" descrisa in filmul "Superman Revine", a fost identificat de specialisti intr-o mina din Serbia, informeaza BBC. Potrivit scenariului filmului si benzilor desenate, kriptonita il secatuieste de puteri pe Superman de fiecare data cand acesta este expus cristalelor verzi gigantice. Adevaratul mineral este alb si inofensiv, potrivit profesorului Chris Stanley, specialist in mineralogie la Muzeul de istorie naturala din Londra. "Nu este verde si nu straluceste, dar reactioneaza la lumina ultravioleta emitand niste sclipiri roz-portocalii", a mai spus acesta. Cercetatorii de la compania de minerit Rio Tinto au descoperit mineralul neobisnuit si au apelat la profesorul Stanley, dupa ce au remarcat ca nu seamana cu nimic cunoscut pana atunci. Stanley a fost socat sa descopere ca formula mineralului si numele stiintific erau deja cunoscute, nu din literatura de specialitate, ci din cea SF. Mineralul contine, printre altele, bor si litiu, doua elemente cu aplicatii numeroase, deci este posibil ca acesta sa aiba valoare comerciala. Sticla cu borosilicati este utilizata la fabricarea capsulelor pentru deseurile radioactive procesate, in timp ce litiul este utilizat la fabricarea bateriilor si in industria farmaceutica. "Noul mineral nu contine fluorina (asa cum apare in film) si nu este verde, ci alb, dar in toate celelalte aspecte, compozitia chimica este similara rocii ce contine kriptonita. Conform regulilor nomenclaturii internationale, mineralul nu poate fi numit kriptonita pentru ca nu are legatura cu kripton, un element gazos real listat in tabelul periodic al lui Mendeleev. Formal, mineralul va fi numit Jadarite dupa numele localitatii sarbe unde se afla mina in care a fost descoperit, Jadar. Un studiu asupra acestui mineral va fi publicat in cursul acestui an in European Journal of Mineralogy. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.