Situatia politica din Ucraina ramane tensionata, Curtea Constitutionala analizand, in continuare, validitatea decretului presedintelui Viktor Iuscenko privind dizolvarea Parlamentului si organizarea de alegeri anticipate. Exista insa voci care vorbes
Situatia politica din Ucraina ramane tensionata, Curtea Constitutionala analizand, in continuare, validitatea decretului presedintelui Viktor Iuscenko privind dizolvarea Parlamentului si organizarea de alegeri anticipate. Exista insa voci care vorbesc de finalizarea ostilitatilor dintre Iuscenko si majoritatea parlamentara prorusa, sustinatoare a premierului Viktor Ianukovici. In asteptarea unui verdict al Curtii Constitutionale, ucrainenii au protestat sambata fie in favoarea, fie impotriva deciziei sefului statului de a dizolva Rada Suprema.
Pana la pronuntarea Curtii Constitutionale, care si-a continuat si in week-end audierile, presedintele Radei Supreme, Oleksandr Moroz, a anuntat ca a pregatit proiectul unui memorandum al reconcilierii si concordiei, care prevede revocarea, de catre seful statului, a decretului de dizolvare a Radei, urmand apoi ca fortele politice sa se aseze la masa tratativelor, informeaza Rador. Moroz a mai spus ca in Ucraina nu vor avea loc alegeri anticipate nici prezidentiale, nici parlamentare, si ca nu va fi initiata procedura de destituire din functie a presedintelui Iuscenko. Dupa ultima intrevedere cu Iuscenko, premierul pro rus Viktor Ianukovici a evocat posibilitatea ca fortele politice sa elimine contradictiile ce au provocat actuala criza, seful statului declarand, la randul sau, ca ar putea suspenda temporar decretul de dizolvare a Radei Supreme. Criza politica din Ucraina a fost declansata la inceputul acestei luni, dupa dizolvarea Parlamentului, pronuntata la 2 aprilie de presedintele Iuscenko si contestata de coalitia guvernamentala a premierului Viktor Ianukovici, care a sesizat Curtea Constitutionala. Sambata, 17 dintre cei 18 judecatori ai Curtii s-au reunit, a cincea zi consecutiv, pentru a-l audia pe Iaroslav Mendus, reprezentant al Radei Supreme care a respins ca ilegal decretul emis de Viktor Iuscenko privind dizolvarea Legislativului. In aceeasi zi, Parlamentul de la Kiev a respins procedurile de suspendare declansate impotriva lui Iuscenko, seful Legislativului explicand ca nu a existat nici o clipa pericolul adoptarii unei astfel de masuri. Gestul Legislativului intervine dupa ce, vineri, premierul Ianukovici anunta ca este dispus sa faca eforturi pentru solutionarea rapida a disputei cu Iuscenko. Cu toate acestea, ultima runda de negocieri dintre presedinte si premier nu a adus nici un progres in dezamorsarea crizei.
Ianukovici se vrea aparatorul democratiei
Ziarul britanic Telegraph a publicat ieri un interviu cu pemierul Ianukovici, pe care l-a catalogat drept liderul pro rus ce "incearca sa se reinventeze ca un conciliator occidental care apara democratia". "Victor Ianukovici, premier al Ucrainei de anul trecut, din august, afirma ca sprijina integrarea graduala a tarii cu Occidentul", subliniaza ziarul britanic, reamintind ca, in 2004, cand viitorul Ucrainei balansa intre democratia occidentala si vasalitatea fata de Rusia, actualul sef al Guvernului l-a primit de doua ori, la Kiev, pe Vladimir Putin, pentru a-i arata in ce directie vrea sa o ia Ucraina. Acum insa Ianukovici afirma ca sustine "un parcurs pro occidental, care inseamna cladirea unei societati democratice" si catalogheaza ca "inacceptabil" decretul presedintelui de a dizolva Parlamentul. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.