Dintre sutele de politicieni activi in Parlament, la Guvern, in judete si orase, tratatele de istorie vor retine cam cate degete are omul la o mana sau la amandoua. Cu siguranta, tratatele serioase de istorie nici nu vor acorda importanta figurilor p
Dintre sutele de politicieni activi in Parlament, la Guvern, in judete si orase, tratatele de istorie vor retine cam cate degete are omul la o mana sau la amandoua. Cu siguranta, tratatele serioase de istorie nici nu vor acorda importanta figurilor pitoresti pe care unii simpatizanti sau sicofanti le-au introdus deja in manuale. Chiar daca in istoria mare a poporului nu vor ramane prea multe fapte relevante, nici politicienii, nici ceilalti cetateni nu vor scapa la Judecata de Apoi.
In istorie vor ramane si cateva din marile scandaluri economico-financiare, precum in perioada interbelica, pe care multi inca o mai considera perioada de referinta a istoriei moderne, si poate chiar au dreptate, daca ne gandim la ceea ce a urmat ulterior. Afaceri scandaloase precum Caritas, FNI, Bancorex, Sidex, Petrom, RomTelecom, precum si multe altele, vor ramane an manualele de istorie, chiar daca nu prin toate detaliile, insa doar ca marturie cu privire la gradul de coruptie al clasei politice postcomuniste si al unor partide politice importante. "Baronii", "baietii destepti", fostii nomenclaturisti si fostii securisti, categoria aparte a "revolutionarilor cu certificate", "minerii," organizatiile de crima organizata care au avut acces la putere, huliganii de pe stadioane, de pe strazi, din mijloacele de transport in comun, bandele de cartier, politistii, procurorii si judecatorii corupti, parlamentarii semidoctii si incompetenti, patronii de presa care au facut "jocuri" si ziaristii subordonati unor grupuri de interese, inteligentia neputincioasa, descurcaretii si pierzatorii tranzitiei, nostalgicii comunismului, manelistii, recuperatorii vor ramane si ei in istorie, drept categorii umane paradigmatice ale trecerii de la comunismul totalitar la o forma sau alta de democratie (consolidata sau esuata, inca nu stim).
Vor fi si cateva figuri luminoase, cativa eroi, oameni realizati in mod cinstit, din categoria self-made-man, cativa creatori, politicieni cumsecade sau straluciti (nu le dau numele, pentru ca nu vreau sa-i supun oprobriului celorlalti, care se vor simti lezati). Majoritatea tacuta sau minoritatile zgomotoase nu vor ramane in istorie decat intamplator, in functie de impactul asupra unor evenimente, dar in rest nu vor conta prea mult.
Traian Basescu va ramane in istorie drept primul presedinte al tarii care a fost suspendat de Parlamentul Romaniei (nu stiu daca va fi si ultimul). Tratatele de istorie vor retine ca s-a ridicat peste nivelul predecesorilor sai (Constantinescu si Iliescu), dar si faptul ca in cea mai mare parte actualul dezastru politic i se datoreaza lui. Istoria va mai retine si faptul pus sa aleaga intre propria onoare si pragmatism, a ales a doua varianta, adica sa nu demisioneze ("in cinci minute") DACA va fi suspendat de Parlament. Va mai consemna si faptul ca nu a reusit performantele lui Iliescu de a fi ales de trei ori presedinte, ci doar o singura data, precum Constantinescu. Lui Basescu ii vor fi de ajuns trei-patru paragrafe in cartea de istorie, cel mult o pagina. Cu certitudine, Romania are nevoie de un nou presedinte, de un alt presedinte, caruia tratatele de istorie sa-i dedice cel putin un capitol.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.