Gata campania electorala. Pentru primul tur de scrutin. In politica, spun francezii, exista surprize, dar nu minuni! Asa rezulta si din ultimele sondaje realizate de diferite institutii specializate si chiar de catre partidele aflate in competitie. C
Gata campania electorala. Pentru primul tur de scrutin. In politica, spun francezii, exista surprize, dar nu minuni! Asa rezulta si din ultimele sondaje realizate de diferite institutii specializate si chiar de catre partidele aflate in competitie. Cu foarte mici diferente cifrice, ordinea preferintelor alegatorilor (teoretic sunt 40 de milioane) este: Nicolas Sarkozy (cu aproximativ 30%), Segolene Royal, Francois Bayrou si Jean - Marie Le Pen.
Restul candidatilor, pana la 12, nu conteaza in lupta pentru turul al doilea. Interesant este faptul ca stanga de sorginte comunista, in frunte cu P.C., a trimis pentru prezidentiale nu mai putin de sase candidati, nici unul neavand vreo sansa. Observatorii politici remarca imposibilitatea coagularii acestor formatiuni, datorita, bineinteles, orgoliilor, intretinand ranchiunele si protestele, fara anvergura si program, dar cu pretentii! Asa s-au manifestat candidatii si echipele lor de sustinatori la intalnirile din sali de festivitati, in cooperativele agricole, in braseriile din centrul oraselelor, la studiourile radio-TV si-n presa locala, uneori chiar in fata catorva persoane, doar, doar isi vor atrage aderentii oferindu-le mici portrete si stegulete...
Favoritul Sarkozy
Daca in precedenta corespondenta (17 aprilie) remarcam calmul acestei campanii, cu afise doar pe panouri special amplasate in unele statii de autobuz (niciunde in cele de metrou), acum pot confirma ca "forta linistita" a schimbului de idei si programe lansate de catre principalii combatanti a dominat confruntarea, in presa serioasa, indiferent de orientarea politica. Au fost si exceptii, dar nu semnificative de genul carpatin al loviturilor la gioale, in care s-au amintit originile si tineretea unora, precum si anumite deraieri/abateri de la o opinie exprimata anterior. Din interviuri si confruntari directe in media ale candidatilor, analistii si vechii politicieni ii catalogheaza in functie de criteriile prin care se pot "implementa" cazurile. Este de notorietate opinia lui Alain Juppe, care afirma ca, in urma cu doua decenii, se spunea "Sa muncim mai putin si va fi mai mult de lucru, pentru un numar mai mare de oameni". Dar acum, cu "mult curaj si luciditate, Sarkozy afirma ca singurul mod de a face fata sfidarilor economice ale mondializarii este de a munci mai mult. El propune francezilor sa realizeze o adevarata revolutie, atat mentala, cat si morala". Intrebat daca este posibila o confruntare intre Sarkozy si Bayrou, in al doilea tur de scrutin, fostul lider centrist a raspuns: "Este adevarat ca acum un francez din doi nu s-a hotarat pe cine voteaza. Deci, surprizele sunt posibile, dar sentimentul meu este ca viitoarea confruntare se va desfasura intre Sarkozy si Royal".
Surpriza Bayrou
Intrat in cursa prezidentiala, Bayrou, candidat al UDF, a avut un discurs apropiat de al stangii, drept care multi dintre alegatorii sai, de centru, l-au parasit, alaturandu-i-se unii socialisti. El vrea sa demonstreze ca acolo unde exista compasiune se petrece o linistire a patimilor si este convins ca tensiunile, diviziunile si stigmatizarile reciproce atata spaimele si slabesc societatea. In cadrul acestor alegeri se joaca ceva esential, spune el: "regasirea seninatatii unei tari, unde traim cu totii impreuna. Imi doresc o tara in care cuvintele egalitate si fraternitate sa conteze tot atat de mult ca si cuvantul libertate". S-a ridicat impotriva tuturor formelor de discriminare, fie ea si pozitiva, ceea ce i-a atras o ascensiune serioasa in sondaje.
Promisiunile lui Royal
In privinta Segolenei Royal, lucrurile par a fi mai simple, cu toate ca nu a reusit sa adune in jurul ei intreaga stanga socialista. Ea si-a indreptat toate atacurile impotriva lui Sarkozy, in functie de realitatile zilnice. Pornind de la promisiunile P.S., de a supune un nou referendum al tratatului constitutional european (din 2005), pe baze sociale, ea promite, ca presedinta, ca se va intalni cu cancelarul german Angela Merkel, pentru a discuta viitorul politic al Europei. Preocupata de loviturile ce le da lui Sarkozy, aproape ca l-a uitat pe Bayrou, sustin analistii, cu toate ca are si cateva "perle" pentru el, evocand vag fabula cu magarul lui Buridan, care, fiind insetat si flamand, n-a fost capabil sa se hotarasca intre galeata cu apa si capita de fan, terminand prin a-si da sufletul de sete si foame. Culmea este ca Royal ezita, in ultima clipa, sa-l acuze pe Sarkozy ca ar negocia pe ascuns cu Frontul National al lui Le Pen, evitand sa raspunda la anumite intrebari delicate.
Varianta Le Pen
In ceea ce-l priveste pe Le Pen, zarurile sunt aruncate precum acum 5 ani, adica tot atat de dur tonul impotriva principalului candidat la Presedintie, chiar daca electoratul, in marea lui majoritate, s-a lamurit ce-i cu extrema dreapta (ca si cu extrema stanga). Cu toate acestea, el spune "un nu hotarat" Constitutiei europene, tratatelor actuale, imigratiei si vrea, culmea, o Europa de la Brest la Vladivostok, incluzand Rusia, drept contrapondere a influentei americane. Interesant ca analistii politici o considera pe fiica lui Le Pen, Marine o dublura mediatica a tatalui sau, care ia in considerare greselile facute de acesta, mai ales in turul al doilea de acum cinci ani; ea ar putea candida, peste alti cinci ani, la Presedintie...
"Alegerile se vor baza pe valori"
Am lasat la final, ca dovada a seriozitatii manifestate de unii candidati la inaltul titlu, cateva opinii din amplul interviu dat de Nicolas Sarkozy cotidianului Le Figaro (18 aprilie), intitulat "Alegerile se vor baza pe valori". Pornind de la credinta ca puterea se castiga prin idei si pentru ca oamenii au nevoie de repere, el nu duce "o lupta politica, ci o lupta ideologica". Violenta stangii, in vorbarie si actiuni, sustine el, "este determinata de faptul ca aceasta a inteles despre ce anume este vorba".
Adica, in loc de idei, precepte si programe, se pun in discutie sloganuri si teze neconforme realitatii sau numai de anumiti acceptate. El, si el, vorbeste de identitate nationala, dar numai in masura in care poporul are nevoie de repere si personalitati menite sa fie conforme preceptelor bazate pe criterii bine intelese si acceptate de toata lumea. Pe langa problemele de ordin economic si social, Sarkozy afirma ca "nu pot fi ignorate radacinile crestine ale Europei, cat si ale Frantei".
In opinia majoritatii analistilor, Nicolas Sarkozy emana o anumita autoritate si stabilitate in opinii, ideile exprimate de el la inceputul campaniei s-au mentinut pana la sfarsit. In asta consta "forta linistii".
PS. In marea lor majoritate, romanii rezidenti in Franta, cu drept de vot, vor merge maine alaturi de el.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.