Deficitul de cont curent a urcat de circa 2,7 ori in primele doua luni ale acestui an comparativ cu perioada similara din 2006, la 2,049 miliarde de euro, in principal ca urmare a dublarii soldului negativ al balantei comerciale cu bunuri, a anunt
Deficitul de cont curent a urcat de circa 2,7 ori in primele doua luni ale acestui an comparativ cu perioada similara din 2006, la 2,049 miliarde de euro, in principal ca urmare a dublarii soldului negativ al balantei comerciale cu bunuri, a anuntat ieri Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Comertul international cu bunuri a generat un deficit de 2,033 miliarde de euro in primele doua luni dupa aderarea la Uniunea Europeana, comparativ cu 995 milioane de euro in aceeasi perioada din 2006, se arata intr-un comunicat al BNR. Datele pentru 2007 sunt provizorii, iar cele pentru 2006 au fost revizuite, precizeaza banca centrala.In comertul cu servicii s-a mentinut un excedent similar celui din perioada ianuarie-februarie 2006, de 92 milioane de euro, pe baza capitolului alte servicii, cu un sold pozitiv de 177 milioane de euro. Deficitul raportat de serviciile de transport s-a majorat de la 23 de milioane de euro la 56 de milioane de euro, iar cel din turism de la cinci milioane de euro la 29 de milioane de euro. Deficitul in componenta de venituri a balantei de plati a urcat de la 448 de milioane de euro la 683 de milioane de euro, iar excedentul in transferurile curente, reprezentand in principal sume transmise de romanii care lucreaza in strainatate, a scazut usor, de la 582 de milioane de euro la 575 de milioane de euro. Deficitul contului curent a fost acoperit in proportie de 42,5% prin investitii straine directe, care au atins valoarea de 870 de milioane de euro, din care 54% au reprezentat participatii la capital si profit reinvestit, iar diferenta credite intra-grup, se spune in comunicat.
Riscuri in crestere
Romania se numara printre statele europene emergente care prezinta cel mai clar risc de supraincalzire economica, in pofida imbunatatirii continue a situatiei economice, ca urmare a perspectivelor de crestere a investitiilor si a cererii locale, se arata intr-un raport al agentiei Standard & Poor's. S&P a avertizat unele state europene emergente asupra importantei mentinerii sub control a riscurilor de supraincalzire economica, in primul raport care se concentreaza exclusiv asupra economiilor de piata emergente din Europa, numit "Economiile europene emergente cresc in continuare, desi unele ar prefera un ritm mai putin accelerat". Cele cinci state expuse celui mai clar risc de supraincalzire economica sunt Romania, Bulgaria, Estonia, Letonia si Lituania, se arata in raportul S&P. Cu cat va persista mai mult situatia actuala, cu atat mai dur va fi rezultatul final, cel mai afectate fiind, foarte probabil, economiile cu un deficit extern foarte mare in raport cu capacitatea de export, precum Romania. "Reactiile la politicile economice cu impact pe termen scurt trebuie sa urmeze unei abordari de tip alege-si-combina (pick-and-mix), care reuneste masuri prudente de natura fiscala si monetara si inasprirea standardelor in domeniul bancar, si, unde este nevoie, de masuri cu obiective clare, precum ajustarea sistemului de impozitare in sectorul de real estate", a spus Remy Salters, analist de credite la S&P. (E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.