Pentru inaltul ierarh, puterea politica are intaietate in raport cu Hristos Cel Inviat. Poate si Mantuitorul sa astepte cateva clipe, ca doar este Smerenia intrupata. Pe vremea cand Iustin Moisescu era mitropolit al Moldovei, Elena Ceausescu s-a supa
Pentru inaltul ierarh, puterea politica are intaietate in raport cu Hristos Cel Inviat. Poate si Mantuitorul sa astepte cateva clipe, ca doar este Smerenia intrupata. Pe vremea cand Iustin Moisescu era mitropolit al Moldovei, Elena Ceausescu s-a suparat foc ca nu s-a intrerupt slujba in biserica manastirii Dragomirna la intrarea ei in acel lacas. Acum intelegem de ce expertii Comisiei prezidentiale "Tismaneanu" au umblat cu ardoare, asa cum afirma in faimosul lor Raport, dupa ceea ce ei numesc "dosarul de retea" al patriarhului Iustin.
Sambata trecuta, domnul presedinte Basescu, care se imbisericeste tot mai tare pe zi ce trece, a luat parte la canonizarea liturgica a Sfantului Pahomie de la Gledin. Acolo, protia slujbei a avut-o mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Ma intreb cum i s-o fi adresat seful statului, cu "Inalt Prea Sfintite" sau cu "calugare Bartolomeu", de indata ce in acesti termeni il mentioneaza, in acelasi Raport al Comisiei prezidentiale, expertii domnului Basescu, care i-au scormonit cu mare zel trecutul, afirmand in proza lor (cf. p. 460, nota 49), ca "Biografia completa a calugarului Bartolomeu Anania, inclusiv perioada de dupa 1965, cat s-a aflat in misiune in SUA, poate fi scrisa doar pe baza accesului neingradit la toate documentele din Arhiva SIE si din Arhiva Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (ASSBOR). "Iata ca si Mitropolitul Clujului s-a pricopsit cu virtuali biografi prezidentiali, care, in ceea ce-l priveste, in locul expresiei "misiune bisericeasca" folosesc termenul "misiune".
Sa presupunem ca la Gledin seful statului, comunicativ si cilibiu cum este, aflat pe teren bisericesc, a adus vorba de cel mai mare teolog roman; de parintele Staniloae. Si le-a spus clericilor ce stia despre el din capitolul "Regimul comunist si cultele religioase" al mai sus-pomenitului raport: ca parintele Staniloae a fost un "recuperat" al regimului comunist, un autor de "lucrari penibile", care "a insotit in mod penibil politica externa de <<independenta>> a lui Nicolae Ceausescu." Sa mai presupunem ca la Sibiu, IPS Laurentiu Streza - care a fost casatorit - o fi tinut sa i-l prezinte domnului Basescu pe nasul sau de cununie, pe parintele-profesor Mircea Pacurariu, cel mai important istoric bisericesc contemporan. Mi-l imaginez pe seful statului abordandu-l pe venerabilul magistru cu hohotul sau franc; "A! Dumneata, parinte, esti ala jenantu'?" Ca doar asa il califica pe parintele Pacurariu expertii domnului Basescu in raportul Comisiei "Tismaneanu": ca pe un istoric care a recurs "la jenante mijloace".
Pe de o parte, domnul Basescu isi asuma Raportul unei Comisii prezidentiale in care Biserica nationala este terfelita de "expertii" lipsiti de probitate profesionala (Cristian Vasile si-a mutat ilicit marfa din propriul cos in papornita prezidentiala). Pe de alta parte, domnul Basescu ia parte tot mai des la praznice duhovnicesti, unde se strange poporul lui Dumnezeu. Zau ca prefer ateismul cuviincios al lui Ion Iliescu! Bun si folositor lucru ar face domnul presedinte Traian Basescu, daca le-ar cere expertilor sa-i enumere conditiile puse de Sfantul Antonie cel Mare unui demon care vroia sa se pocaiasca...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.