Ministerul Economiei si Finantelor va relua procedurile de selectie a investitorilor pentru constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda, a declarat ministrul de resort, Varujan Vosganian, la forumul privind dezvoltarea Romaniei dupa ader
Ministerul Economiei si Finantelor va relua procedurile de selectie a investitorilor pentru constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda, a declarat ministrul de resort, Varujan Vosganian, la forumul privind dezvoltarea Romaniei dupa aderarea la UE, care s-a desfasurat vineri la Sinaia. "In cateva saptamani, vom trece hotararea de Guvern privind constructia reactoarelor 3 si 4, vom relua procedurile de selectare a investitorilor si le vom propune sa hotarasca modul in care isi vor recupera banii", a spus Vosganian.
In urma cu aproape trei saptamani, reprezentantii Nuclearelectrica au declarat ca, in cazul in care nu se reiau procedurile de selectie pentru constructia reactoarelor (intrerupte la sfarsitul lunii iulie a anului trecut), investitorii s-ar putea reorienta. "Daca procesul de selectie a investitorilor se reia operativ, si negocierile se finalizeaza in acest an cu inregistrarea societatii comerciale care va construi cele doua unitati, atunci este posibil ca lucrarile pe santier sa fie reluate in cursul anului 2008", au mai aratat sursele citate. Suma necesara constructiei celor doua reactoare nucleare a fost estimata la 2,2 miliarde euro, din care aproximativ 1,5 miliarde de euro ar putea fi atrase printr-o emisiune de obligatiuni ale companiei de proiect, pe bursele internationale.
Centrala de la Cernavoda a fost proiectata pentru cinci reactoare CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare. Pentru constructia reactoarelor 3 si 4 au ramas pe lista scurta 13 companii si consortii: AES Corporation (SUA), Alro Slatina, TESS Conex- ASAM-Iasi, Ansaldo (Italia) si AECL (Canada), Unit Investments (Luxemburg ) - Dogan Enerji (Turcia), Electrabel (Belgia), Electrica, ENEL (Italia), E.On Energie (Germania), Gabriel Resources (Canada), Iberdrola (Spania), KHNP (Coreea de Sud) si RWE Power. Investitorii selectati, dupa ce vor depune oferte angajante, vor participa la infiintarea unei companii cu capital mixt pentru constructia, dezvoltarea si operarea reactoarelor trei si patru, denumita "compania de proiect". Fiecare investitor va trebui sa contribuie cu minimum 50 milioane de euro, in numerar, la capitalul social al companiei de proiect, restul fiind asigurat prin credite. Noile unitati vor avea fiecare o putere instalata de 720 MW. Aceste societati vor plati si prelua energia electrica de la societatea comerciala nou infiintata si, la randul lor, vor deveni fie furnizori de energie electrica pe piata, fie vor utiliza energie electrica pentru nevoi proprii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.