Avansul rapid al creditului si deficitele de cont curent ridicate consemnate in Europa Centrala reprezinta motive de ingrijorare, in special in tarile baltice, in Bulgaria si in Romania, a declarat vice-presedintele pentru Europa si Asia Centrala al
Avansul rapid al creditului si deficitele de cont curent ridicate consemnate in Europa Centrala reprezinta motive de ingrijorare, in special in tarile baltice, in Bulgaria si in Romania, a declarat vice-presedintele pentru Europa si Asia Centrala al Bancii Mondiale, Shigeo Katsu, citat de Reuters. Cu toate acestea, o incetinire semnificativa a dezvoltarii sau o criza financiara de tipul celei inregistrate in Asia, in urma cu zece ani, este putin probabila, potrivit oficialului Bancii Mondiale. "Cu exceptia statelor baltice, Bulgaria si Romania sunt probabil cele mai vulnerabile, si va trebui sa le analizam cu atentie. Nivelurile expansiunii creditului sunt mult mai reduse decat in tarile baltice... nu suntem in situatia in care deficitele de cont curent sa fie atat de ridicate precum in Letonia, dar este nevoie de o monitorizare atenta a situatiei", a afirmat Katsu. Bulgaria are un deficit de cont curent de circa 16% din Produsul Intern Brut (PIB), iar nivelul inregistrat de Romania depaseste 10%, dar valorile se plaseaza sub dezechilibrul de 21% din PIB raportat de Letonia, cel mai mare din UE. Problemele consemnate de aceste state se intalnesc, intr-o masura mai redusa, in intreaga regiune central-europeana, in pofida faptului ca unele tari, precum Ungaria, au adoptat unele masuri pentru reducerea dezechilibrelor contului curent. Multi analisti anticipeaza ca regiunea se indreapta spre o vanzare rapida a activelor detinute de investitori, precum Asia, in urma cu zece ani, sau va inregistra o incetinire a cresterii, asemenea Portugaliei in anul 1999, la adoptarea monedei euro. Katsu apreciaza ca aceste ingrijorari sunt exagerate, dar evolutiile politice recente subliniaza incetinirea reformelor. "Din multe puncte de vedere, in comparatie cu criza asiatica, situatia sistemelor financiare din Europa Centrala este mult mai buna.
Totodata, natura fluxurilor de capital este mult mai putin speculativa, astfel ca nu ma astept la o criza de o asemenea magnitudine", a precizat Katsu. (Mediafax)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.