Potrivit Barometrului Serviciilor de Sanatate 2006, realizat de Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate, romanii s-au considerat mai bolnavi anul trecut decat in 2005. Barometrul a fost facut pe un esantion reprezentativ pentru populatia cu
Potrivit Barometrului Serviciilor de Sanatate 2006, realizat de Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate, romanii s-au considerat mai bolnavi anul trecut decat in 2005. Barometrul a fost facut pe un esantion reprezentativ pentru populatia cu varste de peste 18 ani si a fost format din 1.452 persoane din mediul urban si rural, din 14 judete, inclusiv Bucuresti, selectate in mod aleator.

Cele mai frecvente afectiuni cronice intalnite in randul respondentilor au fost bolile cardiovasculare, care afecteaza o treime dintre cei chestionati. Un sfert dintre acestia au declarat ca sufera de boli reumatice si osteoarticulare, in timp ce una din 10 persoane a afirmat ca sufera de boli digestive sau hepatice. Una din cinci persoane intervievate a declarat ca s-a aflat, in ultimul an, in incapacitatea de a munci din motive de sanatate.

Peste 55% dintre respondenti au afirmat ca, atunci cand au o problema de sanatate mai grava, apeleaza mai intai la medicul de familie, doar 17,6% dintre romani adresandu-se unui spital si 6,2%, ambulantei. Potrivit barometrului, 57,8% au apelat, in 2006, la serviciile medicului de familie, 39,9% la farmacii, 12 ,7% la spitale, 12,4% la cabinetul medicului specialist din policlinica, 10,2% la cabinetul stomatologic, 5,2% la specialistii din policlinicile private si 3,8% la ambulanta. Aproape un sfert dintre respondenti au afirmat ca in anul 2006 cel putin o persoana din gospodarie a apelat la servicii medicale spitalicesti, iar una din 10 persoane a fost internata in spital anul trecut.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.