Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, visul urat al tuturor societatilor care activeaza in sectorul alimentar, are toate sansele sa treaca in subordinea Ministerului Agriculturii, in urma reorganizarii acestuia din
Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, visul urat al tuturor societatilor care activeaza in sectorul alimentar, are toate sansele sa treaca in subordinea Ministerului Agriculturii, in urma reorganizarii acestuia din urma. Astfel, ramane de vazut, in cazul preluarii Autoritatii, daca proaspatul ministru de resort, Decebal Traian Remes, ii va pastra controversatei institutii statutul de "prima autoritate de control europeana de stat platita in mod direct de sectorul privat", cum o "alinta" patronatele de profil. In momentul de fata, "sarcina" ANSVSA este in teorie (probabil si in practica) una simpla - "eu, autoritate veterinara, vin la tine, firma, in control. Cum controlul "branz(a)ei e pe bani", trebuie sa-mi platesti serviciul. In cazul de fata - controlul. Daca nu te gasesc in regula, bun de plata", respectiv alti bani. Cam la asta se rezuma activitatea ANSVSA, spun vocile reunite ale producatorilor si procesatorilor din industria alimentara. "Acest control este normal, dar trebuie suportat de ANSVSA din bugetul propriu, pentru ca in nicio tara din Uniunea Europeana firma nu plateste controlul sanitar-veterinar. Autoritatea nu este o firma privata ca sa-i platesc serviciile", spune presedintele patronatului din industria laptelui, Valeriu Steriu. Recent, in urma noilor indeletniciri ale ANSVSA, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, spunea ca "forma aceasta de control este o premiera mondiala. Nicaieri in lume nu s-a mai auzit de asa ceva. O institutie de stat traieste din banii statului, implicit din banii nostri; tarifarea controlului inseamna o dubla impunere financiara catre firme". Acum, firmele cu tangente in sectorul alimentar se resemneaza spunand ca au creat un monstru. "ANSVSA a fost infiintata practic de noi, industria alimentara privata. Dar, ca peste tot in lume, aceasta institutie a luat fiinta pentru a proteja sectorul, nu sa-l distruga", spune Sorin Minea, presedintele Romalimenta. Pe de alta parte, in ochii societatilor se intrevede o unda de speranta, perspectiva alimentata de demisia lui Marian Avram, care a coborat saptamana trecuta din fruntea Autoritatii. Reactia firmelor de profil era de asteptat, date fiind noptile albe pe care Avram le-a adus cu seria de proiecte de control ale Autoritatii. In prima faza, ex-presedintele ANSVSA lansase la sfarsitul anului trecut un proiect potrivit caruia orice unitate, care produce alimente de origine animala, trebuie sa incheie un contract cu Directiile sanitar-veterinare judetene si sa plateasca un tarif lunar variabil in functie de capacitatea de productie. Mai mult, in fiecare unitate se presupunea sa existe un spatiu special amenajat pentru medicul veterinar, de la vestiar, birou si echipament de lucru, pana la personal ajutator. Cum tarifele presupuneau sume prea mari pentru firme, reactiile din partea reprezentantilor din industrie nu au intarziat sa apara. Dragos Frumosu, presedintele Sindicatelor din Industria Alimentara, spunea ca "in prima faza, ca efect al impunerii taxelor, se vor declansa reduceri de personal, chiar falimentul unor societati. Iar cu siguranta pretul alimentelor, obligatoriu, va creste". Dupa lungi dezbateri, certuri si amenintari din partea ambelor parti, proiectul propus de ANSVSA nu a stat in picioare, in momentul de fata revenindu-se la forma initiala de inspectie permanenta. Dar pentru firmele din industria alimentara non-animala lucrurile stau altfel. Societatile din acest sector s-au pricopsit cu un tarif fix pe ora/control. Astfel, firmele din industria alimentara vor plati tarifele aferente controalelor Autoritatii Veterinare in functie de durata verificarii, suma fixa pentru o ora de inspectie fiind de aproape 50 de lei, asta in conditiile in care controalele, de regula lunare, dureaza intre o ora si opt ore. De mentionat ca producatorii au scapat usor, cu aceasta forma de tarifare, Autoritatea "lasand de la ea" in urma negocierilor fortate putin si din afara, ca efect al plangerilor emise de patronate la Bruxelles. Nu pot incheia decat urandu-le firmelor "la cat mai putine controale!", dar ma indoiesc ca asa vor sta lucrurile. ANSVSA a anuntat recent ca vrea sa suplimenteze numarul inspectorilor cu inca 1.000, adica 2.000 de maini incasatoare de taxe.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.