Ministerul Economiei si Finantelor nu are in plan sa modifice pentru anul viitor nivelurile de impozite si taxe practicate in momentul de fata, a declarat ieri noul ministru al Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
"Vom continua viziunea

Ministerul Economiei si Finantelor nu are in plan sa modifice pentru anul viitor nivelurile de impozite si taxe practicate in momentul de fata, a declarat ieri noul ministru al Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
"Vom continua viziunea de pana acum privind stabilitatea si previzibilitatea impozitelor si taxelor", a precizat Vosganian la prima conferinta de presa in calitate de ministru al Economiei si Finantelor.
Unul dintre obiectivele ministerului vizeaza imbunatatirea incasarii, iar pentru aceasta va propune unificarea colectarii contributiilor, a mai adaugat Vosganian.

Cheltuielile ar putea creste fara a majora deficitul bugetar

Totodata, el a adaugat ca exista posibilitatea unor rectificari, in sensul cresterii cheltuielilor bugetare fara a majora deficitul bugetului consolidat, pe fondul executiei bugetare din martie si a previziunilor pentru aprilie.
"Daca vom avea o crestere economica cel putin la nivelul inscris in legea bugetului, atunci incasarile ne vor permite sa crestem cheltuielile prin rectificari, fara sa majoram deficitul bugetar, fixat si asa la un nivel foarte inalt", a afirmat noul ministru.
Surse din Ministerul Finantelor Publice au sustinut in urma cu o saptamana ca bugetul general consolidat a inregistrat, dupa primele doua luni ale anului, un excedent de circa 0,1% din PIB.

Noul minister va combate coruptia si evaziunea fiscala

In opinia noului ministru, ministerul pe care il conduce va asigura predictibilitatea strategiei fiscale si o viziune coerenta asupra fiscalitatii. De altfel, va imbunatati activitatea de absorbtie a fondurilor comunitare, va coordona mai bine activitatea de atragere de investitii si va elabora strategia energetica. "Ministerul Economiei si Finantelor se va aseza in lupta impotriva coruptiei si a evaziunii fiscale", a mai spus Vosganian. Fuziunea celor doua ministere va duce si la imbunatatirea politicii de subventionare. "Ministerul Economiei si Finantelor poate sa devina factorul cel mai important pentru o politica investitionala coerenta si va fi o institutie importanta in tara, dar si in Uniunea Europeana", a mai spus ministrul. Totodata, Vosganian a afirmat ca va discuta cu Isarescu pe tema emisiunii de obligatiuni pe pietele internationale, anuntata de fostul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu.
"Deocamdata nu pot sa va spun nimic. Pe tema bondurilor va trebui sa am o discutie cu guvernatorul bancii centrale", a afirmat noul ministru. Vladescu a declarat, in luna ianuarie, ca Romania va emite obligatiuni pe pietele internationale de capital in a doua jumatate a anului.

Vladescu propune variante ale taxei auto

Referitor la taxa de prima inmatriculare, secretarul de stat Sebastian Vladescu a declarat ca Ministerul Economiei si Finantelor va prezenta Guvernului mai multe variante ale acesteia, Executivul urmand sa opteze pentru una dintre propuneri. "Avem idei care trebuie acceptate de Guvern si nu conteaza parerile individuale", a afirmat Vladescu intr-o conferinta de presa.
El a mai spus ca "solutia optima" este evitarea discutarii cazului la Curtea Europeana de Justitie.

Comasarea ministerelor va diminua cheltuielile

Fostul ministru al Economiei si Comertului este de parere ca aceasta comasare a celor doua ministere nu va crea cheltuieli suplimentare, ci chiar o diminuare a acestora, avand in vedere faptul ca vor fi mai putini directori generali in Directiile care se suprapun. El a aratat ca pe perioada interimatului vor fi pastrate toate posturile de secretar de stat, insa nu a precizat cine il va inlocui pe fostul secretar de stat de la Ministerul Economiei, Cosmin Popescu, reprezentant PD.

Decizia S&P este indreptatita

Referitor la temerile agentiei S&P, care a revizuit in sens negativ perspectiva de tara din cauza disputelor politice, acesta a afirmat ca sunt indreptatite, iar Guvernul trebuie sa imbunatateasca credibilitatea mediului economic. "Aceste temeri sunt indreptatite, dar rolul noului Guvern este de a inlatura acest tip de abordari de acum inainte. Prestatia noului Executiv va trebui sa reconfere mediului economic credibilitatea avuta in 2006, cel mai bun an economic al Romaniei", a afirmat Vosganian.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.