O veste buna. De ieri au devenit operationale cele 13 programe de sustinere financiara si pregatire antreprenoriala a reprezentantilor sectorului intreprinderilor mici si mijlocii, precum si a microintreprinderilor, programe care vor fi derulate pe p
O veste buna. De ieri au devenit operationale cele 13 programe de sustinere financiara si pregatire antreprenoriala a reprezentantilor sectorului intreprinderilor mici si mijlocii, precum si a microintreprinderilor, programe care vor fi derulate pe parcursului anului de catre Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie. Un moment asteptat de intreprinzatori, care au acum posibilitatea obtinerii unei linii de finantare pentru domenii prioritare. Asa cum au fost construite, trei programe pot fi catalogate ca fiind de impact. Ma refer aici la Programul national multianual pe perioada 2006-2009 de sprijinire a IMM in dezvoltarea exportului. Principalele obiective ale acestui program se refera la promovarea produselor si serviciilor intreprinderilor mici si mijlocii pe pietele externe, stimularea comunicarii si a parteneriatelor in afaceri, cat si instruirea intreprinzatorilor in domeniul tehnicilor de promovare a exportului. Ar mai fi cel referitor la sustinerea accesului microintreprinderilor si a intreprinderilor mici la servicii de instruire si consultanta. Nu in ultimul rand, programul pentru sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii prin fonduri in limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit. Dupa cum s-a anuntat oficial, acesta urmareste cresterea competitivitatii si capitalizarea IMM-urilor, realizandu-se astfel o mai buna consolidare a capitalului autohton si a competitiei la care acest segment de activitate va trebui sa faca fata pe piata unica. Lucruri importante si de aceea nu o sa insist pe partea de buget. De fiecare data se vor gasi nemultumiti care vor sustine subfinantarea activitatii de sprijinire a IMM. Mult, putin, este un inceput.
Altceva trebuie sa dea de gandit. Un proiect generos risca sa degenereze. Si aici este vorba despre organizare, despre modul cum sunt atribuiti acesti bani. Ideea de a aproba finantarea in functie de principiul "primul dosar venit primul servit" este cel putin nefericita. Ceea ce s-a intamplat ieri la sediul Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii ne aduce aminte de vremurile Vestului Salbatic. Fiecare a incercat, in functie de posibilitati, de rabdare si de imaginatie sa-si marcheze "teritoriul" pentru a obtine finantarea. Sute de intreprinzatori s-au calcat in picioare pentru a depune dosarul. S-au facut liste de asteptare. Unii s-au postat in fata agentiei cu multe zile inainte de startul oficial al cursei. Faptul ca au invatat pe de rost toate ungherele strazii Poterasi i-a facut sa creada ca devin eligibili, desi cartografierea nu intra in matricea de aprobare. S-au facut liste cu veteranii strazii. Principiul vechimii s-a dorit si el sa fie luat in considerare. Asa ca pana la dispute intre intreprinzatorii-santinela si nou-veniti nu a fost nici macar un pas. O competitie care iti lasa un gust amar.
Sa fie clar. Intreprinzatorii care s-au calcat ieri in picioare nu au nicio vina. Ei s-au conformat regulilor impuse. Adica cine alearga mai repede pana in fata agentiei devine automat beneficiarul alocarilor bugetare. Nu stiu daca este o practica in urma careia sa se obtina si performanta. Din punctul meu de vedere, o triere a dosarelor, care puteau fi trimise si prin posta, dupa niste criterii clare de eligibilitate, era mai indicata. Desigur ca si aici ar fi aparut critici, mai ales pe latura obiectivitatii, dar ANIMMC isi putea asuma acest risc. Pare o practica mai normala decat cea instituita, care a condus doar la competitie sportiva. Nu m-ar mira daca intreprinzatorii buluciti la coada ar cere oficialilor agentiei sa "dea cate putin ca sa ajunga tuturor".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.