In trei luni de zile, clasa politica de la Bucuresti a reusit performanta de a demonstra ca Romania nu prea isi gaseste locul printre statele UE. Comentarii despre criza politica de la Bucuresti ocupa de cateva saptamani spatii generoase in presa int

In trei luni de zile, clasa politica de la Bucuresti a reusit performanta de a demonstra ca Romania nu prea isi gaseste locul printre statele UE. Comentarii despre criza politica de la Bucuresti ocupa de cateva saptamani spatii generoase in presa internationala, iar lideri politici europeni atrag atentia ca nu suntem tocmai pe drumul cel bun. Acelasi avertisment este dat si de Standard&Poor's, prin schimbarea ratingului de tara acordat Romaniei, de la "pozitiv" la "stabil". Revizuirea in sens negativ a fost motivata de tensiunile politice dintre Parlament si Guvern si de lipsa de transparenta a factorului politic. La Bucuresti, reactiile fata de toate aceste constatari au fost in tonul obisnuit, prin pasarea responsabilitatii de la unul la altul. Presedintele si prim-ministrul se acuza reciproc ca, prin declaratiile pe care le fac, afecteaza imaginea Romaniei.

Statutul de membru de mana a doua era mai potrivit

Criza din Romania pare sa confirme opinia celor care au cerut pentru Romania si Bulgaria statut de membru de mana a doua, titra ieri Deutsche Welle, in pagina electronica. Intr-un comentariu privind perspectivele de extindere ale Uniunii Europene si "copiii-problema", postul german de radio afirma ca sustinatorii ideii ca problemele politice se pot rezolva cu usurinta dupa aderarea la UE nu mai sunt auziti.
"Cele mai noi dovezi le prezinta nou-intrata Romania. Guvernantii de la Bucuresti s-au blocat atat de tare, incat pana si Monica Macovei, care a sperat sa ajunga comisar european, a fost alungata din fotoliul de ministru al Justitiei, ceea ce le da dreptate celor care au cerut pentru Romania si Bulgaria un statut de membru de mana a doua si o monitorizare stricta", afirma postul de radio german. Acestora, chiar si cei mai infocati sustinatori ai extinderii trebuie sa le raspunda ca in UE e nevoie "de parteneri stabili si nu de copii-problema", adauga Deutsche Welle.

Parlamentarii incetinesc ritmul reformei in Justitie

Gunther Krichbaum, purtatorul adjunct de cuvant pe probleme de politica europeana si raportor pentru Romania al grupului CDU din Bundestag-ul German, atrage atentia ca crestin-democratii germani sunt ingrijorati de intarzierea reformelor din sistemul juridic romanesc. Deputatul german si-a manifestat in principal preocuparea pentru legea de infiintare a Agentiei Nationale de Integritate, angajament luat de Romania inca de anul trecut. In opinia sa, aceasta initiativa a fost "diluata" de parlamentarii din comisiile juridice ale Legislativului roman. "Cred ca exista anumiti parlamentari care s-ar putea vedea lezati de interesele lor prin adoptarea acestei legi", a spus Krichbaum, citat de Mediafax. El a precizat ca nu doreste in niciun fel sa critice activitatea Parlamentului. Avertismentul vine in contextul in care Comisia Europeana va prezenta in iunie raportul care va recomanda sau nu activarea clauzei de salvgardare pentru Romania la capitolul justitie. "Deocamdata, asteptam publicarea acestui raport, dar pentru a se renunta la monitorizarea Romaniei pe acest domeniu totul trebuie sa fie perfect'', a subliniat Krichbaum, intr-o conferinta sustinuta la Ambasada Germaniei.
Romania si-a asumat, in procesul de aderare, obiectivul infiintarii ANI, organism care ar controla averea si activitatea parlamentarilor. Legea de infiintare a ANI se afla in dezbatere la Senat, adoptarea ei fiind mult intarziata.

Infobox

"Temerile aratate de presa straina fata de mediul politic si, implicit, cel economic din Romania sunt intemeiate deoarece prelungirea situatiei tensionate de pe scena politica duce la perceptii negative asupra economiei romanesti", declara noul ministru al Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.