Firmele din industria alimentara vor plati tarifele aferente controalelor Autoritatii Veterinare in functie de durata verificarii. Iar suma fixa pentru o ora de inspectie va fi de aproape 50 de lei, asta in conditiile in care controalele, de regula l

Firmele din industria alimentara vor plati tarifele aferente controalelor Autoritatii Veterinare in functie de durata verificarii. Iar suma fixa pentru o ora de inspectie va fi de aproape 50 de lei, asta in conditiile in care controalele, de regula lunare, dureaza intre o ora si opt ore. Astfel, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a stabilit un set de instructiuni al controalelor in unitati din industria alimentara non-animala (bere, vin, uleiuri vegetale, margarina, morarit, panificatie etc.), in care este specificata durata inspectiei, in functie de tipul de fabrica si capacitatea de productie, precum si tariful fix pentru fiecare ora de verificare, de 48,6 lei, potrivit unui ordin al ANSVSA. Stabilirea unui tarif fix pe ora de inspectie a mai linistit apele in randul patronatelor de profil, dar la acest compromis nu s-a ajuns usor. "Masura a fost usor fortata de catre patronate. Oricum, noile taxe nu sunt valabile decat un an", ne spune Sorin Minea, presedintele Romalimenta.

Firmele mari vor plati cel mai mult

Tariful pentru fiecare ora a fost stabilit in raport cu costurile de salarizare si perfectionare a personalului. Cele mai scurte controale, si implicit cele mai ieftine, dureaza o ora si vizeaza unitatile de morarit si panificatie cu o capacitate de productie mai mica de 1.800 de tone pe an, fabricile de ape minerale care produc anual mai putin de 20.000 tone si miniberariile (sub 3.000 de hectolitri pe an). Firmele care vor plati cel mai mult pentru verificari, intrucat acestea dureaza opt ore, sunt supermarketurile si hipermaketurile, firmele cu o capacitate de productie mare (de exemplu peste 15.000 de hectolitri anual in cazul vinului), dar si fabricile de prelucrare a zaharului si de producere a sucurilor din fructe si legume.

Frecventa controalelor difera

Frecventa controalelor este de regula lunara, cu cateva exceptii. Fabricile de zahar, de prelucrare si conservare a fructelor si legumelor si de bauturi obtinute prin fermentare sunt verificate o singura data preoperational (in perioada fara activitate) si lunar in intervalul cu activitate. Unitatile din industria vinului si depozitele de seminte pentru consum sunt controlate de doua ori, o data preoperational si o data in perioada de vinificatie, respectiv de constituire a stocurilor.

ANSVSA, sub presiune

Ordinul ANSVSA abroga un alt act normativ, care a fost contestat de reprezentantii firmelor din industria alimentara. Documentul va fi valabil doar in acest an, din 2008 Autoritatea urmand sa aplice direct regulamentele europene din domeniu. De aceeasi parere cu cea a presedintelui Romalimenta este si Vifor Versescu, presedintele patronatului producatorilor de bere. "Rezultatul negocierilor cu ANSVSA a avut aceasta finalitate, sub presiune, asta datorita adreselor facute de patronatul vinului catre Comisia Europeana". In faza initiala, ANSVSA a impus o taxa de pana la 5.000 de euro, in functie de capacitatea de productie. Ulterior, in urma negocierilor, s-a stabilit o taxa de 150 de euro pentru fiecare unitate de acest fel, masura fiind valabila pana la sfarsitul lunii decembrie 2006. Mai mult, in fiecare unitate trebuie sa existe un spatiu special amenajat pentru medicul veterinar, de la vestiar, birou si echipament de lucru, pana la personal ajutator. De asemenea, ANSVSA a impus tuturor firmelor (pensiune, supermarket, restaurant, firma catering), care vand cu amanuntul produse alimentare sa se inregistreze si sa plateasca tarife de pana la 500 de lei, incepand cu 18 ianuarie 2007.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.