Comisia pentru Servicii si Industrii din Camera Deputatilor a pus pe jar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, aceasta dupa ce a dat aviz negativ proiectului de comasare a OPSPI cu Autoritatea. Pozitia Comisiei a fost justificata prin

Comisia pentru Servicii si Industrii din Camera Deputatilor a pus pe jar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, aceasta dupa ce a dat aviz negativ proiectului de comasare a OPSPI cu Autoritatea. Pozitia Comisiei a fost justificata prin faptul ca strategia energetica nu este finalizata si nu exista un plan unitar de privatizare la nivel national. "In urma dezbaterilor, membrii Comisiei pentru Industrii si Servicii au hotarat, cu majoritate de voturi, avizarea negativa a proiectului Legii de aprobare a OUG 101/2006", se arata intr-un comunicat al Comisiei pentru Servicii si Industrii din Camera Deputatilor. Avizul Comisiei este insa unul consultativ. Legea de aprobare a ordonantei trebuie sa treaca de plenul celor doua Camere. Comisia din cadrul Camerei sustine ca nu pot fi transferati operatorii economici din portofoliul Ministerului Economiei si Comertului catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului cat timp nu este finalizata strategia nationala in domeniul energiei, precum si in lipsa unei strategii de privatizare unitara la nivel national, se spune in comunicat. "Strategia energetica nationala trebuie sa fie elaborata in conformitate cu strategia energetica a Uniunii Europene", se arata in materialul Comisiei.

41 de mari companii

Guvernul a aprobat in decembrie 2006 o ordonanta de urgenta potrivit careia AVAS va prelua participatiile detinute de OPSPI la 41 de companii "pentru unificarea activitatii de privatizare la o singura institutie", fara ca actul normativ sa fie avizat de ministrul Justitiei. AVAS a preluat atunci de la OPSPI companii distribuitoare si producatoare de energie electrica, transportatorii de petrol si produse petroliere, companii din industria de aparare, societatile miniere, precum Petrom, Oil Terminal, Conpet, Petrotrans, Distrigaz Sud, Complexurile Energetice Rovinari, Turceni si Craiova, Electrica, Avioane Craiova, Automobile Craiova, Romaero, Romarm. AVAS nu a finalizat inca procedurile legale pentru inregistrarea ca actionar majoritar al societatilor preluate. In plus, OPSPI are participatii la societati miniere - Compania Nationala (CN) Uraniu Bucuresti, Salrom, Remin Baia Mare, CN a Lignitului Oltenia Targu Jiu, CN a Huilei Petrosani, Minvest Deva, Societatea Nationala a Carbunelui Ploiesti.

Divergentele politice incurca itele

Ordonanta a fost adoptata de Plenul Senatului la 19 martie. Potrivit proiectului, AVAS preia drepturile, obligatiile si atributiile OPSPI, iar procedurile de privatizare aflate in desfasurare vor fi respectate in continuare de catre Autoritate.
Totodata, AVAS preia si exercita toate drepturile care decurg din calitatea de actionar al statului privind administrarea, restructurarea, privatizarea si, dupa caz, lichidarea societatilor, a companiilor nationale si a filialelor acestora, precum si a celorlalte societati comerciale aflate in administrarea Ministerului Economiei si Comertului. Proiectul de ordonanta de urgenta pentru trecerea OPSPI de la MEC la AVAS a fost aprobat numai de ministrii din partea PNL si UDMR, intrucat reprezentantii Partidului Democrat au plecat din sedinta de Guvern, fiind nemultumiti de introducerea ordonantei pe ordinea de zi fara avizul Ministerului Justitiei. La sfarsitul anului trecut, pozitia MJ nu era deloc favorabila fuzionarii. "Comasarea AVAS cu OPSPI nu are cum sa duca la stabilirea unei autoritati unice care sa exercite atributii de privatizare. In plus, datorita obiectului de activitate in domeniul economic si industrial al acestor companii si societati, se preconizeaza sa existe doua autoritati publice: MEC sa elaboreze in continuare strategii si programe industriale, energetice etc., limitandu-si competenta si raspunderea in domeniul industrial si energetic, iar AVAS sa aduca la indeplinire strategii si programe industriale. O astfel de situatie duce la imposibilitatea de a mai stabili in cazul unor fenomene economice negative cine poarta responsabilitatea", se arata intr-un comunicat al MJ.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.