Incetinirea cresterii economiei americane este determinata, in principal, de scaderea pietei imobiliare, dar influenta acestei evolutii in restul lumii va fi limitata, in conditiile in care economiile europene se dezvolta, potrivit datelor Fondului M
Incetinirea cresterii economiei americane este determinata, in principal, de scaderea pietei imobiliare, dar influenta acestei evolutii in restul lumii va fi limitata, in conditiile in care economiile europene se dezvolta, potrivit datelor Fondului Monetar International.
Cu toate acestea, repercusiunile transfrontaliere vor fi mai importante, in cazul in care scaderea pietei imobiliare este urmata de reducerea cheltuielilor de consum si a investitiilor, se arata in primul capitol al raportului Pers-pectivele Economiei Mondiale, care va fi publicat integral pe 11 aprilie.
"In acest caz, autoritatile ar trebui sa raspunda intr-un mod flexibil si rapid pentru a contribui la limitarea impactului scaderii ce-rerii externe", conform FMI. Multi analisti anticipeaza ca economia SUA a crescut cu mai putin de 2% in primul trimestru din 2007, comparativ cu perioada ianuarie-martie 2006, dar avansul s-ar putea accelera in semestrul al doilea.
Faptul ca SUA poate fi afectata de majorarea rapida a deficitelor comerciale, in special in relatia cu state asiatice precum China, reprezinta un motiv de ingrijorare, anunta FMI.
Administratia Bush a exercitat presiuni asupra Chinei, solicitand o apreciere mai rapida a yuanului, iar Departamentul pentru Comert a impus saptamana trecuta o serie de taxe la importurile de hartie din statul asiatic.
FMI noteaza ca deficitul SUA poate fi diminuat mai rapid decat se estimeaza, prin modificarea cursurilor de schimb valutar.
Deprecierea dolarului cu mai putin de 10% ar conduce la scaderea deficitului comercial al SUA cu echivalentul a 1% din Produsul Intern Brut.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.