Ieri, in Joia Mare a Saptamanii Patimilor, la biserica Sfantul Spiridon Nou din Bucuresti, PFP Patriarh Teoctist, impreuna cu membrii Sfantului Sinod, a sfintit, pentru a 20-a oara in Biserica Ortodoxa Romana Sfantul si Marele Mir.

 
Ieri, in Joia Mare a Saptamanii Patimilor, la biserica Sfantul Spiridon Nou din Bucuresti, PFP Patriarh Teoctist, impreuna cu membrii Sfantului Sinod, a sfintit, pentru a 20-a oara in Biserica Ortodoxa Romana Sfantul si Marele Mir.

Ieri, in Joia Mare a Saptamanii Patimilor, la biserica Sfantul Spiridon Nou din Bucuresti, PFP Patriarh Teoctist, impreuna cu membrii Sfantului Sinod, a sfintit, pentru a 20-a oara in Biserica Ortodoxa Romana, Sfantul si Marele Mir. „Este vorba de o cantitate de 300 de litri de mir, care va fi impartita in toate bisericile de pe cuprinsul Patriarhiei Romane, din tara si din strainatate“, dupa cum ne-a declarat pr. Costel Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.


Mirul, a carui preparare a inceput luni la Månastirea Antim din Capitala, a fost adus la Sfantul Spiridon Nou in 12 recipiente din inox. Mirul sfintit se pastreaza, pana cand va fi distribuit, la Patriarhie.

Sfintirea Marelui Mir, parte a identitatii noastre ortodoxe
In cadrul Liturghiei, IPS Laurentiu, Mitrop olitul Ardealului, a explicat celor cateva sute de credinciosi prezenti la slujba importanta si semnificatia Sfantului si Marelui Mir.

La randul sau, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PFP Teoctist, a subliniat faptul ca evenimentul de ieri este parte a „identitatii crestin-ortodoxe a romanilor“, facand totodata referiri si la conditiile istorice in care Biserica Ortodoxa Romana a devenit autocefala, ceea ce a permis, printre altele, si sfintirea de catre episcopii sai a Sfantului si Marelui Mir . „Nu lipseste Sfantul si Marele Mir din nici un act al vietii noastre de capetenie, de familie a Bisericii Ortodoxe Romane. Am avut astazi bucuria sa vedeti ceea ce ochii dumneavoastra nu vad si urechile dumneavoastra si ale noastre nu au auzit pana acum. Numai in asemenea imprejurari harul Duhului Sfant in diferite forme se raspåndeste ca si mirul pe care l-ati simtit de la Sfantul Altar pana la fiecare credincios. Este o zi mare si insemnata pe care o traiesc Biserica noastra si neamul nostru romanesc.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.