"Viata e sublima..."

Pentru ca asa spun inteleptii. Filosofii, ganditorii, artistii, chiar poetii, mai putin scepticii, dar mai ales parintii si bunicii nostri. Si cum sa nu-i credem tocmai pe ei, acestia din urma, care au trecut, pe v
"Viata e sublima..."

Pentru ca asa spun inteleptii. Filosofii, ganditorii, artistii, chiar poetii, mai putin scepticii, dar mai ales parintii si bunicii nostri. Si cum sa nu-i credem tocmai pe ei, acestia din urma, care au trecut, pe viu, prin toate scolile vietii?! Pe ei, stalpii de nadejde ai copilariei noastre imbibate in mugurii de lumina ai jocurilor nevinovate; in sperante, rataciri sau esecuri. Iar daca acceptam ca "viata e sublima", numai si numai pentru ca asa ne spun "invatatorii nostri spirituali", nu ne ramane decat sa incercam a-i face loc in scurtul ragaz care ne ramane de trait pentru noi. Si nu ne temem ca ne veti bombarda cu intrebari sau cu rautati gratuite pe seama faptului ca ne-o asumam cu buna stiinta. De fapt, concluzia optimista mai sus pomenita am auzit-o de curand, in timpul Postului Mare, din gura unei doamne, nascuta parca o data cu veacul, eleganta, distinsa, blanda si, mai ales, dispusa sa "atace" un subiect atat de sensibil pentru lumea noastra de azi. Incarcata de sacose - venea de la cumparaturi ! - s-a asezat langa mine, intr-un mijloc de transport, nu conteaza care anume, marturisindu-mi, incantata, ca a gasit laptele praf preferat. "Doamne, cat de putin ne trebuie pentru a pluti in dulcea iluzie ca ni se mai intampla si lucruri bune!", mi-am zis in gand. Am privit-o, apoi, mai atent, cu cel mai frumos sentiment, pe care, in treacat fie spus, ti-l ingaduie chiar si un mijloc de transport din Bucurestiul nostru drag. "Nu va uitati la mine ca sunt in varsta", mi s-a adresat, banuindu-ma, intr-o oarecare masura, de intentia vreunei intrebari in acest sens. "Nu varsta conteaza, ci sufletul, felul cum te simti. Eu am lucrat la <> (Academia de Muzica "George Enescu", n.r. ) si m-am hranit din energia si atmosfera acelui mediu... Ce timpuri! Sunt impacata sufleteste ca mi-am iubit parintii si n-am facut rau nimanui. Sotul meu, care s-a prapadit demult, m-a inteles si m-a sprijinit intotdeauna. Trebuie sa stiti - a continuat - ca viata e sublima... Si daca tu nu o iubesti, nici ea nu te iubeste pe tine". Am uitat, pe loc, de problemele mele, am vrut sa-i mai adresez cateva cuvinte, s-o intreb unde locuieste... Era prea tarziu. A coborat sprintena din autobuz, ducand-si, maiestos si demn, haina anilor. Era strigatul de bucurie al unui om pentru care nu exista sfarsit. Recunosc, reusise sa-mi transmita ceva ce nu mai auzisem si nu mai simtisem demult, ceva dificil de numit. Poate dorinta de trai altfel, facand abstractie de fleacurile pasagere care ne marcheaza nejustificat, de fricile noastre existentiale, de teama de a nu fi ridicoli, de a le arata celorlalti ca gresesc, ca sunt invidiosi sau meschini, de nevoia instinctuala de a avea dreptate, de slabiciunile noastre ori ale semenilor deghizate in putere. Era, in aceasta sintagma rara, un fior ce reunea, ca intr-un regal artistic, explozia naturii primavara si lumina pe care o aducem in casele noastre in noaptea cand celebram Invierea Mantuitorului.
Un lucru este cert: avem tot dreptul sa ne indoim ca viata ar fi sublima numai atunci cand tristii, mofluzii, vesnicii nemultumiti sau inganduratii iremediabili ne picura, cu voie sau fara voie, dizarmonia de care s-au lasat mult timp cuprinsi. Numai ca adevarata putere de a respinge tot ceea ce este in dezacord cu fiinta noastra se afla, asa cum ne arata Sfintii Parinti, in interiorul nostru. Si pentru ca Sfintele Paste sunt aproape, nu putem sa nu ne amintim cateva vorbe de duh, invataturi ale Parintelui Arsenie Boca. "In fiecare e ascunsa o masura a sa pentru a putea ajunge la desavarsire". Care ar fi drumul spre sublimul acestei promisiuni?! "Cunoasterea, iubirea si vointa - trei facultati ale sufletului carora li se adreseaza crestinismul. Cunoasterea Sfintei Treimi este viata vesnica, iubirea - o conditie a indumnezeirii omului si vointa, ca o conditie a desavarsirii. Ni se cere doar o centrare a puterilor noastre sufletesti in jurul lui Iisus, in care sunt ascunse toate comorile intelepciunii". Si atunci, sa nu acceptam ca "viata e sublima"?!


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.