Comisia Europeana propune adoptarea unui nou sistem juridic pentru protejarea patentelor companiilor. Un sistem unificat al patentelor ar diminua decalajul dintre UE si SUA ori Japonia, unde costurile legate de protejarea drepturilor companiilor sunt

Comisia Europeana propune adoptarea unui nou sistem juridic pentru protejarea patentelor companiilor. Un sistem unificat al patentelor ar diminua decalajul dintre UE si SUA ori Japonia, unde costurile legate de protejarea drepturilor companiilor sunt de 10 ori mai reduse. Ideea nu este una noua. Discutii pe aceasta tema se poarta cam de 20 de ani, insa statele membre ale Uniunii nu au reusit sa ajunga la un acord. Patentele actuale sunt emise de statele membre si Biroul European pentru Patente (EPO), institutie care nu este comunitara.

Principala problema, asigurarea traducerilor

Potrivit Comisiei, costul suportat de o companie pentru a-si proteja un patent in mai multe state comunitare concomitent este cuprins intre 50.000 si 1,5 milioane de euro. Un sistem juridic simplificat in domeniu ar reduce cheltuielile cu 10-45%. Cea mai mare parte a costurilor actuale este generata de cheltuielile pentru traducerea documentelor. De exemplu, daca o companie vrea sa isi protejeze inventia in 13 din cele 27 membre ale UE, trebuie sa plateasca de 11 ori mai mult decat pentru un patent american si de 13 ori mai mult decat pentru unul japonez.
Problema traducerilor este insa una sensibila, intrucat in UE sunt 23 de limbi oficiale, iar ca unificarea sistemului sa fie eficienta, documentele ar avea nevoie de cat mai putine traduceri. In prezent, nici macar tarile care sprijina o astfel de unificare a sistemului nu au reusit sa ajunga la un consens in privinta limbilor in care vor fi traduse documentele.
Sunt, insa, state membre care vor ratificarea unui proiect de acord intre guvernele europene, inclusiv cele din afara UE, cunoscut ca Acordul European pentru Litigii in Domeniul Patentelor (EPLA). Acordul prevede armonizarea legislatiei in domeniu si infiintarea unei noi Curti pentru audierea cazurilor legate de disputele asupra patentelor la nivel european.

Un tribunal unic pentru apeluri

O idee similara a fost discutata si in urma cu patru ani, insa a fost abandonata, intrucat nu s-a ajuns la un acord privind limba oficiala a noului sistem. Actuala propunere apartine comisarului european pentru piata si servicii, Charlie McCreevy. Potrivit acestuia, ar trebui stabilit un numar limitat de tribunale la nivelul UE, care sa judece disputele legate de patente. Apelurile ar urma sa fie judecate de un singur tribunal, care ar putea fi Curtea Europeana de Prima Instanta din Luxemburg. Un ultim apel ar putea fi audiat la Curtea Europeana de Justitie. Acest sistem hibrid ar trebui sa fie sustinut de statele UE si Parlamentul European.
Comisia juridica a PE are dubii in privinta masurilor hibrid, care nu permit crearea unui sistem european unificat al patentelor, declara Eva Lichtenberger, din partea grupului parlamentar al ecologistilor. In opinia sa, este mai bine ca UE sa aiba o legislatie unitara in domeniul patentelor, chiar daca problema este complicata de opozitia unora din noile state membre, de a renunta la dreptul de utilizare a limbilor nationale.
Oficialii de la Bruxelles spera ca ideea sa fie aprobata in luna iunie, cand este programata intalnirea ministrilor responsabili de competitivitatea in statele membre. Iar o propunere formala ar urma sa fie facuta in timpul presedintiei portugheze, din a doua parte a acestui an. "Summit-ul de primavara din 2008 ar trebui sa dea un semnal important in privinta reformei patentelor", se precizeaza in textul aprobat de Comisie, citat de EUobserver. Acest lucru ar fi in concordanta cu telul fixat prin Strategia Lisabona, de a face Europa, cea mai dinamica si competitiva economie bazata pe cunoastere, din lume.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.