Bugetul general consolidat a inregistrat, dupa primele doua luni ale anului, un excedent bugetar de circa 0,1% din PIB, dupa primele doua luni ale anului, au declarat surse din Ministerul Finantelor Publice. La sfarsitul lunii februarie, bugetul de s
Bugetul general consolidat a inregistrat, dupa primele doua luni ale anului, un excedent bugetar de circa 0,1% din PIB, dupa primele doua luni ale anului, au declarat surse din Ministerul Finantelor Publice. La sfarsitul lunii februarie, bugetul de stat a inregistrat un deficit de 0,6% din PIB, dar situatia veniturilor si cheltuielilor se prezinta echilibrat in executia de la nivelul bugetului general consolidat, care include si bugetele locale si cele de asigurari sociale de stat, a declarat la finele lunii martie Sebastian Vladescu.
In prima luna a anului, bugetul general consolidat a inregistrat un excedent de 0,64% din PIB, rezultat din venituri de 10,25 miliarde de lei si cheltuieli de 7,82 miliarde de lei. Finantele s-au asteptat la incasari usor mai reduse la bugetul de stat in primele doua luni ale anului fata de perioada similara de anul trecut, din cauza modificarilor privind datele de incasare a TVA.
In acest an, agentii economici care efectueaza achizitii pentru tranzit intracomunitar si importuri din tarile terte aferente lunii ianuarie au ca termen de regularizare a taxei pe valoarea adaugata data de 25 inclusiv a lunii urmatoare.
De asemenea, Codul Fiscal, intrat in vigoare de la 1 ianuarie, prevedea procedura simplificata pentru importatorii inregistrati in scopuri de TVA, astfel ca persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA nu trebuiau sa plateasca in vama TVA aferenta importurilor de bunuri din state din afara UE, aplicandu-se metoda simplificata a platii prin decontul de TVA, care nu implica fluxuri monetare. Inainte de 1 ianuarie, firmele care efectuau operatiuni de import din tarile UE, cat si din tarile terte, plateau TVA la vama. Taxa achitata in vama la un import se deducea in decontul aceleiasi luni, devenind o taxa rambursabila de la buget.
Avand in vedere evaziunea fiscala constatata dupa introducerea metodei simplificate de plata a TVA, Finantele au decis modificarea Codului Fiscal prin revenirea la plata TVA in vama, pe o perioada determinata, 15 aprilie 2007-31 decembrie 2008. TVA este cea mai importanta componenta la veniturile bugetului de stat, plasandu-se pe pozitia a doua, dupa contributiile sociale, in topul resurselor colectate la bugetul general consolidat.
Istoricul executiei bugetare indica un excedent in primele luni la nivelul autoritatilor locale si asigurarilor de stat. De altfel, bugetele locale nu au inchis niciodata executia pe deficit.
Pentru 2007 este programat un deficit al bugetului consolidat de cel mult 2,8% din PIB.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.