Premierul Tariceanu vine astazi in fata Parlamentului pentru a cere un vot de incredere pe noua formula de guvernare. Dupa mai multe zile de negocieri, varianta finala a Executivului cuprinde 18 portofolii, cu un singur vicepremier si un singur minis

Premierul Tariceanu vine astazi in fata Parlamentului pentru a cere un vot de incredere pe noua formula de guvernare. Dupa mai multe zile de negocieri, varianta finala a Executivului cuprinde 18 portofolii, cu un singur vicepremier si un singur ministru delegat. Asa cum era de asteptat, Ministerul Integrarii Europene a fost desfiintat, insa mult-asteptatul Minister al Dezvoltarii Regionale a aparut cu o titulatura usor modificata, sub denumirea de Ministerul Dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor. Mai multe portofolii au fost comasate. In afara de reprezentantii PD, din noua formula au fost exclusi si doi ministri PNL: Sebastian Vladescu si Motreanu, amandoi fiind inlocuiti tot de liberali. UDMR va avea un vicepremier si trei functii de ministri.

Vosganian, marele castigator

Cea mai importanta schimbare este cea privind comasarea ministerelor economiei si finantelor, sub conducerea lui Varujan Vosganian. Premierul pare sa fi gasit astfel solutia pentru indepartarea initiatorului taxei auto de prima inmatriculare. De altfel, Sebastian Vladescu a declarat in mai multe randuri ca nu va elimina taxa respectiva, indiferent de pozitia Comisiei Europene.
"Ministrul Economiei si Finantelor isi va concentra activitatea pe componenta de finante si mai putin pe sectorul energetic in care activitatea poate fi coordonata, de la nivel central, prin politici si strategii", a declarat ieri premierul Tariceanu. El a precizat ca, intr-o tara moderna, trebuie sa existe o corelare a politicilor economice cu cele fiscale si bugetare. Si a amintit ca Ministerul Economiei si Comertului reprezinta una dintre structurile "mamut" mostenite din perioada comunista.

SGG - condus de un inalt functionar public

Numarul secretarilor de stat din anumite ministere ar putea fi modificat, iar o serie de autoritati nu vor mai fi gestionate de Cancelaria premierului, in timp ce Secretariatul General al Guvernului va fi condus de un inalt functionar public, si nu de un ministru-delegat ca in prezent.
Premierul a precizat ca SGG va continua sa functioneze, dar nu va mai fi condus de un ministru delegat, ca pana in prezent, ci de un secretar general cu rang de inalt functionar public.

"Criza politica nu se va incheia"

Adrian Moraru, director de programe la Institutul pentru Politici Publice, considera ca noua formula propusa de premier este una potrivita, insa criza politica nu este nici pe departe incheiata. "Problema nu este legata de calitatea ministrilor, care oricum sunt numiti pe criterii politice si nu neaparat in functie de competente. Un ministru aplica un program de guvernare. Important este de vazut cum vor trece legile prin Parlament, cel putin cele propuse de catre Guvern", ne-a declarat Moraru. In opinia sa, un pas in acest sens il reprezinta votul de astazi. "Sa vedem cine voteaza. Daca este clar un guvern PSD-PNL-UDMR si cum vor actiona reprezentantii PRM si cei ai PC", a adaugat reprezentantul IPP.

Basescu vrea respingerea noului cabinet

Presedintele a trimis o scrisoare Parlamentului in care afirma ca instalarea noului Guvern poate produce "o ruptura grava intre forumul legislativ si societatea romaneasca", deoarece Guvernul PNL-UDMR nu este rezultatul vointei populare si nu are majoritate parlamentara. "In actualul context, apreciez ca buna functionare a sistemului democratic poate fi asigurata fie prin asumarea transparenta a unei noi majoritati politice, fie prin intoarcerea cat mai grabnica la vointa suveran exprimata prin votul cetatenilor romani", se arata in scrisoarea presedintelui. Acesta s-a referit la Tariceanu ca fiind "fostul prim-ministru al Aliantei Dreptate si Adevar".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.