Saptamana aceasta, Bursa de Valori Bucuresti a avut o evolutie de consolidare, in special la nivelul indicelui BET-FI, care a inchis sedinta in scadere cu 0,44% fata de vinerea precedenta. Valoarea totala a tranzactiior realizate la BVB a ajuns in ac

Saptamana aceasta, Bursa de Valori Bucuresti a avut o evolutie de consolidare, in special la nivelul indicelui BET-FI, care a inchis sedinta in scadere cu 0,44% fata de vinerea precedenta. Valoarea totala a tranzactiior realizate la BVB a ajuns in acest interval la 234,3 milioane de lei, in scadere cu aproximativ 25% fata de cea a saptamanii precedente.
Indicele BET-C a ajuns la 5.560,16 puncte, in scadere cu 0,92%. Scaderile de pe indice au fost determinate in special de caderile destul de importante ale emitentilor lichizi, care au anulat cresterile emitentilor cu pondere mai mica in structura acestui indice. Cel mai afectat a fost in aceasta perioada indicele BET, care a pierdut 1,69%, din cauza evolutiei negative inregistrate de sectorul bancar si in special de actiunile companiei petroliere Petrom.

Doua grupuri detin aproape 13% din SIF Banat-Crisana

SIF Banat-Crisana a avut o saptamana agitata, dupa ce s-au anuntat detineri importante din capitalul societatii. Aceasta s-a plasat pe prima pozitie in topul lichiditatii, cu tranzactii ce au totalizat 35,32 milioane lei, reprezentand 15,1% din rulajul total al pietei. Valoarea ridicata a tranzactiilor s-a datorat in special schimburilor realizate pe piata Deal. Explicatia acestui comportament a venit in urma raportarilor de detineri concertate, cele mai mari fiind la SIF Banat-Crisana. La inchiderea sedintei de vineri, actiunile SIF Banat-Crisana au ajuns la un pret de 2,87 lei, in cadere cu 2,07% fata de vinerea anterioara. Sedinta de vineri a fost, de fapt, predominata de schimburi Deal. Acestea s-au cifrat la 25 milioane lei (aprox. 35% din rulajul acestei sedinte.
Unul dintre cele mai importante evenimente din aceasta saptamana, legate de SIF Banat-Crisana, se refera la concentrarea de capital care a fost raportata. Aproape 13% din capitalul societatii este controlat in acest moment de doua grupuri. Banca Transilvania a ajuns cel mai important actionar, aceasta detinand impreuna cu persoane cu care actioneaza in mod concertat, 8% din SIF Banat-Crisana.
SIF Oltenia s-a plasat pe locul doi in topul tranzactiilor, cu un rulaj in valoare de 32,9 milioane lei, reprezentand 14 % din rulajul total al bursei. Actiunile s-au plasat la inchiderea de vineri in scadere cu 3,11% fata de vinerea anterioara.

Bancile scad

Titlurile bancare au fost dominate in aceasta saptamana de vanzatori, iar pachetele scoase de-a lungul saptamanii la vanzare au avut influente negative asupra preturilor de tranzactionare. Doar Banca Comerciala Carpatica a reusit o crestere usoara a cotatiei de 0,81% la 0,6200 lei/actiune, in rest s-au consemnat evolutii descendente ale cursului.
La inchiderea saptamanii, Banca Transilvania a ajuns la 1,0600 lei/actiune, inregistrand o scadere de 2,75% fata de perioada anterioara.
Aceeasi evolutie au avut-o si titlurile BRD, acestea avand insa o scadere mai drastica. Actiunile BRD s-au apropiat de pragul de 21 lei/actiuni, deprecierea fiind de 4,52% fata de inchiderea de vinerea trecuta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.