N-a apucat bine Basescu sa-si completeze stocul de consilieri, ca a inceput sa-i plece un alt lot. De data asta, singurul care a mai ramas din echipa cu care presedintele si-a inceput mandatul. Adriana Saftoiu facea parte din nucleul dur al suporteri
N-a apucat bine Basescu sa-si completeze stocul de consilieri, ca a inceput sa-i plece un alt lot. De data asta, singurul care a mai ramas din echipa cu care presedintele si-a inceput mandatul. Adriana Saftoiu facea parte din nucleul dur al suporterilor presedintelui, iar plecarea sa nu este un eveniment oarecare. Multi s-au grabit sa vada in eveniment o dovada suplimentara a lipsei spiritului de echipa a lui Basescu, simultan cu aparitia in presa a lungii liste de consilieri care au plecat de la Cotroceni.
In primul rand, lista nu spune prea multe. Nu poti sa compari demisia lui Blaga cu aceea a lui Weber sau a lui Plesu. Nici a Stanei Anghelescu, ce si-a pierdut postul din cauza afacerilor tenebroase ale sotului. Fie unii au plecat pentru alte functii in stat, fie din cauza unor probleme cu care Basescu a avut de-a face.
Lista cu cei in cazul carora se poate specula pe tema unor anumite tensiuni cu presedintele cuprinde doar patru nume: Andrei Plesu, Renate Weber, Sergiu Medar si Adriana Saftoiu. In cazul primilor trei, pretextul starii de sanatate este evident cusut cu ata alba. Weber e la fel de activa in societatea civila, Plesu isi vede de cursurile lui si de emisiuni in tandem cu Liiceanu, iar Medar a invocat niste oscilatii ale tensiunii arteriale. Saftoiu nu s-a folosit de asemenea scuze, dar nici nu a facut circ din demisie. Din acesti patru consilieri, doi au avut probleme cu Elena Udrea.
Plesu avea, pare-se, niste exprimari destul de nefilosofice cand o mentiona pe Udrea in conversatiile sale, iar Saftoiu nu era prea fericita cand blonda mai lovea cu batul in balta.
Ca au plecat patru consilieri ofuscati tot este ceva, dar cand doi sfatuitori de talia Plesu si a lui Saftoiu isi iau lumea in cap din cauza Elenei Udrea este un semn clar ca ceva merge prost. Nu cred ca inapetenta lui Basescu pentru alte puncte de vedere este problema, ci mai degraba slabiciunea exagerata fata de o persoana din anturajul sau. Multi conducatori de stat au sfarsit prost tocmai din cauza ca nu si-au ales bine confidentii.
Iar relatia Basescu - Udrea pare a fi una de acest tip. Fidelitatea ei fata de presedinte nu poate fi tagaduita si nici faptul ca Basescu a avut timp suficient sa-i testeze capacitatile inca de pe vremea cand era primar. Referirile la presedintele Norvegiei sunt irelevante, orice politician putand fi prins in ofsaid cu tertipuri jurnalistice de felul acesta. Pana la Udrea, cea mai cunoscuta victima a fost Adrian Severin, cel care, pe la inceputul anilor '90, era ingrijorat ca apa are doi atomi de hidrogen. Cu toate astea, nu i se poate reprosa acestuia ca nu-si face bine treaba la Parlamentul European.
Problema cu favoritii prea apropiati este ca tind sa-i indeparteze pe ceilalti consilieri pana cand devin o prezenta tiranica, aproape de posedarea demonica.
Basescu le-a impus-o practic liderilor PD pe Udrea pe postul de secretar executiv in pofida faptului ca nu avea vechimea necesara ceruta de statut. A declansat de capul ei scandalul biletului lui Tariceanu, fapt care a marcat inceputul crizei majore cu care se confrunta Basescu. Cu ocazia asta, liderii PD si-au asumat riscul de a-l supara pe Sefu', dar au invitat-o pe turbulenta sa nu mai vorbeasca neintrebata.
Asta intr-un partid in care indisciplina este pedepsita chiar prea sever. Iar ceilalti consilieri si-au stors mintile sa gaseasca o modalitate de a repara ce a facut fosta lor colega. In mod cert, seful statului are ceva dificultati de a lucra in echipa, dar lucrurile sunt agravate de inclinatia de a-si favoriza unii sfatuitori in detrimentul celorlalti.
Contrastul este puternic in cazul lui Tariceanu, care are atat de multi incat da uneori impresia ca este paralizat de indecizie in fata diverselor alternative prezentate. Ultimul caz este cel al amanatei restructurari.
Cam la fel stau lucrurile si cu Geoana. Numai ca acesta ia o decizie initiala, dupa care se razgandeste daca primeste o alta sugestie sau starneste nemultumiri in partid. Cum a fost cazul protocolului cu PRM sau a solicitarii de scoatere a PD din Guvern. Atipic este cazul troicii de la conducerea PD. Desi un partid structurat pe un model autoritarist in care presedintele partidului este suveran, triumviratul Boc - Blaga - Videanu functioneaza. Cel putin pana in momentul in care ambitiile fiecaruia dintre ei nu vor mai fi domolite de la Cotroceni. In afara unor remarci mai rautacioase in privinta staturii "uriesesti" a lui Emil Boc, nu a transpirat nimic in presa care sa dea impresia ca exista disensiuni intre ei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.