Incepand din seara de Florii, deci din duminica a sasea a Postului Pastelui, in saptamana care urmeaza, in biserici incep Deniile, utrenii care se savarsesc seara si care atrag un numar mare de credinciosi. Ele se incheie vineri seara, cand se canta
Incepand din seara de Florii, deci din duminica a sasea a Postului Pastelui, in saptamana care urmeaza, in biserici incep Deniile, utrenii care se savarsesc seara si care atrag un numar mare de credinciosi. Ele se incheie vineri seara, cand se canta si Prohodul Domnului.

In tot acest interval, preotii rostesc rugaciuni rituale, canturi, citesc fragmente liturgice din Vechiul Testament (psalmi, Profeti etc.) numite paremi. In fiecare zi din Saptamana Patimilor, care incepe de luni, se citeste o anumita Evanghelie.

Cele mai importante Denii sunt cele de joi si vineri seara, cunoscute si sub denumirile de Denia Mica si Denia Mare. Cea de joi seara are ca elemente specifice citirea celor 12 Evanghelii ale Patimilor si scoaterea Sfintei Cruci in mijlocul bisericii. Cea de vineri seara se deosebeste de celelalte Denii prin cantarea Prohodului si inconjurarea bisericii cu Sfantul Epitaf, pe care este reprezentata scena punerii in mormant a Mantuitorului Hristos. Vinerea Mare este ziua de doliu a Crestinatatii. In aceasta vineri a fost rastignit Iisus Hristos.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.