Directorul SRI, George Maior, a recunoscut ca vulnerabilitatile din sectorul energetic, inclusiv cele de la ALRO, se afla in atentia acestui Serviciu. Maior a venit la audierea cu parlamentarii Comisiei Voiculescu insotit si de adjunctul sau, col Fl
Directorul SRI, George Maior, a recunoscut ca vulnerabilitatile din sectorul energetic, inclusiv cele de la ALRO, se afla in atentia acestui Serviciu. Maior a venit la audierea cu parlamentarii Comisiei Voiculescu insotit si de adjunctul sau, col Florian Coldea, cel care a gestionat din Bagdad criza rapirii jurnalistilor. El le-a marturisit parlamentarilor ca la preluarea mandatului a citit toata documentatia referitoare la acest caz, ca exista pe rol o ancheta penala referitoare la preluarea averii lui Hayssam de catre doctorul Yassim si ca SRI a informat constant factorii abilitati, in special Ministerul Public, in legatura cu actiunile sirianului. Nici maior, nici Coldea nu au putut spune daca Ministerul de Interne a fost avertizat la nivel informativ despre intentia fugii lui Hayssam pentru a lua masurile necesare prin Politia de Frontiera.

Redam din stenograma audierii lui George Maior in fata comisiei de ancheta a motivelor legate de suspendarea presedintelui, comisie care si-a incheiat activitatea pe 21 martie a.c.

Florin Iordache: Domnule director, am vrea sa stim daca in perioada mandatului dvs , ca director al SRI, aveti cunostinte ca s-au facut interceptari ale membrilor Cabinetului, durata acestor interceptari, temeiul legal al interceptarilor si ce s-a intamplat? Valorificarea interceptarilor, iar daca avertismentul pe care l-a adresat presedintele Traian Basescu membrilor Guvernului in Guvern, ofiterul dvs sau ofiterii care participau la sedintele de guvern au informat conducerea SRI, vizavi de avertismentul lansat de seful statului cum ca o serie de ministrii sunt interceptati. Va multumesc.

George Maior: As vrea sa fac urmatoarea precizare in legatura cu activitatea SRI in domeniul securitatii nationale si in acest context al realizarii de interceptari pentru realizarea misiunilor si atributiilor care ii revin.

Reprezentantii SRI nu participa la sedintele de Guvern
Orice chestiune care tine de acest mijloc exceptional care este interceptarea, in conexiune, bineinteles, cu securitatea nationala, este aprobata pe baza unui mandat de judecator. Este ceea ce prevede legea si, in consecinta, autorizatia finala este data pe orice fel de interceptare realizata de catre SRI, de catre judecator. In legatura cu situatia particulara pe care ati mentionat-o, as vrea sa fac de la bun inceput precizarea ca nu exista, poate, din pacate, reprezentanti ai SRI care sa participe la sedintele de guvern, este un aspect , ati mentionat acest lucru. Daca au existat in acel context autorizatii pentru interceptari ale ministrilor sau daca s-au realizat asemenea interceptari? Evident nu, am spus acest lucru si in fata comisiei de contral a SRI, in contextul a doua audieri si din acest punct de vedere ne mentinem vechile declaratii foarte clar.

Interceptari, doar cu mandat de la judecator
As vrea sa precizez un fapt foarte important in ceea ce priveste activitatea serviciului . Constructia unui mandat care se supune aprobarii judecatorului in domeniul securitatii nationale, pe chestiunea interceptarilor este foarte serios argumentata din punct de vedere al securitatii nationale, motivata astfel incat si Parchetul General, la care merge pentru prima data acest mandat, si decizia finala a judecatorului sunt facute pe baza acestei argumentari.

Doru Ioan Taracila: Dati-mi voie sa salut pe domnul director prin venirea domniei-sale in Parlament in fata acestei comisii de ancheta si i-as adresa rugamintea sa ne raspunda la intrebarea daca dupa preluarea conducerii SRI, avand in vedere demisia sau demiterea directorului Radu Timofte, modul in care domia-sa a preluat intreaga documentatie in ceea ce il priveste pe Omar Hayssam pana la plecarea acestuia din tara si daca exista date pe care le poate spune in plenul comisiei, cine a realizat monitorizarea in timpul procesului penal?

M-a interesat situatia legata de plecarea lui Omar Hayssam
George Maior: La preluarea mandatului, pe data de 4 octombrie, evident m-a interesat situatia legata de plecarea din tara a lui Omar Hayssam si din acest punct de vedere am avut discutii si am consultat documentele legate de aceasta chestiune pe care le-am gasit in SRI. In alta ordine de idei, as vrea sa mentionez ca il avem aici, alaturi de noi, si pe prim-adjunctul SRI, care gestiona acea problematica la momentul repectiv (col Florian Coldea- n.r.), inclusiv de pe pozitia de prim-adjunct insarcinat cu elemente operative, care poate da date suplimentare in legatura cu aceste aspecte, date foarte precise.

Doru Ioan Taracila: Daca imi permite domnul presedinte, eu as spune ca va multumim chiar ca ati venit insotit de domnul adjunct si sigur ca, in conditiile in care aprobati ca sa-l audiem, noi avem relatia doar cu dumneavoastra si, in momentul in care exista disponibilitate si din partea dansului, vom discuta in comisie pentru ca, intr-adevar, sunt cateva chestiuni de discutat in legatura cu Omar Hayssam, cu demiterea directorilor de informatii, dar si cu modul in care s-a transferat intreaga avere de la Omar Hayssam catre Yassin.

Dan Voiculescu: Va rog, mai doreste cineva?
Atunci, as avea si eu doua intrebari, domnule director.
Una, se refera la o activitate care poate fi eventual tangentiala cu activitatea SRI si anume daca aveti cunostinta de existenta unor organizatii, a unor grupari private care fac ascultari de telefoane pe teritoriul Romaniei, altele decat cele autorizate si a doua intrebare ar fi legata de episodul Bagdad si aici ma refer si as vrea sa adresez intrebarea mai mult adjunctului dumneavoastra, care a fost mai implicat, din cate cunoastem noi, in episodul respectiv.
Din cate stim, chiar domnia-sa a fost in Bagdad in perioada respectiva, in persoana, si vreau sa-l intreb daca cunoaste de vreo actiune, sa o numim, privata, neoficiala, intreprinsa de presedintele Traian Basescu, impreuna cu doctorul Yassin, prin care activitatea carora s-a suprapus la un moment dat peste activitatea serviciilor si a comisiei formate la Cotroceni, e vorba mai concret de o suma de cateva sute de mii de dolari care erau ganditi pentru a fi platiti undeva in Bagdad, in scopul obtinerii unor informatii.
George Maior: In ceea ce priveste existenta unor organizatii sau asocieri sau persoane private care realizeaza, evident, ilegal, interceptari telefonice, vreau sa va spun ca este un domeniu foarte important de preocupare al serviciului, ca exista situatii in care au fost achizitionate instrumente pentru realizarea unor asemenea operatii ilegale, ca ne documentam si ca informam factorii abilitati in legatura cu aceste situatii. Si poate ca in propunerile legislative viitoare, acest lucru se va avea in vedere foarte serios, ca o atentionare spunem si acest lucru, in acest moment.
Dan Voiculescu: Domnule director, factorii abilitati, o astfel de structura paramilitara e periculoasa pentru societatea romaneasca in ansamblul ei, ca atare, cand spuneti factorii abilitati, la cine va referiti ?
George Maior: Nu as folosi cuvantul „structura paramilitara”, am vorbit de organizatii, de persoane private, evident, e vorba de Ministerul de Interne, de Parchet, ca factori abilitati care sunt informati permanent cu aceste chestiuni de SRI.

Interceptari suprapuse ale unor firme de securitate si paza
Dan Voiculescu: Intrebarea mea se referea mai exact la cum protejam, nu statul si nu institutiile statului, cum protejam cetatenii de astfel de operatiuni ilegale?
George Maior: Evident, prin aplicarea legii de catre aceste institutii si daca e vorba, mai ales, si aici este vorba de anumite firme de securitate, de paza, prin ceea ce poate face serviciul ca atare, dincolo de ceea ce face Ministerul de Interne sau Parchetul, evident, retragerea autorizatiilor acestora de functionare.
Dan Voiculescu: Domnule director, ca sa finalizam acest subiect care, repet, este foarte important am rugamintea ca sa dispuneti ca Serviciul sa transmita membrilor comisiei un material scris, daca este catalogat „secret” celor care au certifiat ORNISS in legatura cu ce cunoasteti la ora actuala despre ci care intercepteaza ilegal convorbirile telefonice.
George Maior: Putem trimite un material clasificat in acest sens.
Dan Voiculescu:Va multumesc.
George Maior: Ii permiteti domnului Coldea...

SRI nu s-a suprapus cu Yassin in Bagdad
Florian Coldea: Daca-mi permiteti, sunt col. Florian Coldea si am functia de prim-adjunct al SRI.„Jur cu mana pe Biblie ca spun adevarul si numai adevarul“.
Referitor la intrebarea dumneavoastra legata de Bagdad, as vrea sa va informez ca, intr-adevar, este adevarat, Serviciul Roman de Informatii a avut o implicare in ceea ce inseamna operatiunea de salvare pe un anumit segment de actiune am reprezentat institutia, ca specialist in cadrul SRI, mai precis, in cadrul Inspectoratului pentru prevenirea si combaterea terorismului, iar cu privire la interferenta actiunii serviciilor, a SRI conform atributiilor noastre, nu am avut suprapuneri, cel putin, atat cat eu am fost acolo, nu am fost toata perioada, cu o actiune a asa-zisului doctor Yassin, respectiv sa ne suprapunem cu ceea ce inseamna fonduri la care ati facut referire, niste fonduri pentru obtinerea de informatii. Nu Serviciul Roman de Informatii pe zona pe care a actionat.
Dan Voiculescu: Da, va multumesc foarte mult.

ALRO si grupurile lui de interese, monitorizati de SRI
Norica Nicolai: Am mai multe intrebari pentru domnul Maior. Daca in atentia serviciului dvs. exista preocuparea pentru asigurarea securitatii energetice a Romaniei, daca ati monitorizat grupuri de criminalitate organizata in acest domeniu, daca acest grupuri actioneaza si la comanda unor servicii straine si daca pun in pericol securitatea energetica a Romaniei, daca au existat toate aceste preocupari, cum le-ati valorificat, daca printre persoanele monitorizate se afla persoanele fizice si juridice, companii - si ma refer la ALRO Slatina, si daca ati stabilit relatii intre aceasta companie si persoane cu functii de demnitate publica, ma refer la informatiile aparute in presa in legatura cu consilierul prezidential Theodor Stolojan.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.