In urmatorii ani, autoritatile vor trebui sa investeasca 6-7 miliarde euro pentru ca infrastructura din sanatate sa atinga un nivel normal. Potrivit declaratiilor ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, in acest moment multe spitale nu indeplinesc s
In urmatorii ani, autoritatile vor trebui sa investeasca 6-7 miliarde euro pentru ca infrastructura din sanatate sa atinga un nivel normal. Potrivit declaratiilor ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, in acest moment multe spitale nu indeplinesc standardele impuse de Uniunea Europeana si nici nu au circuite functionale separate. Demnitarul a explicat, in urma cu doua seri, la postul Antena 3, ca exista unitati sanitare depasite din punctul de vedere al aparaturilor pe care le detin si s-a ajuns in aceasta situatie pentru ca nu au fost intretinute.
Ministrul a atras atentia ca spitalele nu au circuite functionale, iar din aceasta cauza exista riscul raspandirii bolilor.
"Toate aceste lucruri le stim, dar este nevoie de circa 6-7 miliarde de euro in cativa ani ca sa putem aduce tot sistemul la normal", a precizat Nicolaescu. El a mentionat faptul ca a fost declansat deja un program de constructie de spitale noi pentru a rezolva aceasta situatie.
In pachetul pentru reforma din domeniul sanatatii se afla si ideea spitalelor regionale. Nicolaescu a declarat ca acestea vor fi in numar de opt (Cluj, Timisoara, Targu Mures, Iasi, Craiova, Constanta, Brasov, Bucuresti), tot atatea cate regiuni de dezvoltare exista. In aceste unitati va fi acordata asistenta urgentelor care nu pot fi rezolvate de spitalele judetene. Un astfel de punct medical va fi dotat cu aparatura performanta si va dispune de un sistem nou de ambulanta. In proiectul privind reorganizarea spitalelor bucurestene, Autoritatea de Sanatate Publica Bucuresti (ASP) a propus construirea a doua din cele opt spitale regionale in Capitala. Chiar daca, in prezent, aici exista cinci spitale de urgenta, niciunul dintre ele nu permite desfasurarea activitatii la parametrii internationali. Pentru a se putea alinia unitatilor spitalicesti din strainatate, centrele din Bucuresti ar trebuie sa aiba circuite speciale de primire a urgentelor, circuite speciale de acces a ambulantelor si zone speciale de cazare a bolnavilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.