Bursa de Valori Bucuresti continua sa evolueze fara o tendinta clara. In ultima perioada, Bursa de la Bucuresti a evoluat mai mult sau mai putin pe acelasi trend cu bursele vecine. "La scaderi ne-am corelat cu bursele vecine, insa acestea si-au reven

Bursa de Valori Bucuresti continua sa evolueze fara o tendinta clara. In ultima perioada, Bursa de la Bucuresti a evoluat mai mult sau mai putin pe acelasi trend cu bursele vecine. "La scaderi ne-am corelat cu bursele vecine, insa acestea si-au revenit, iar unele chiar ating maxime. Din pacate, in Romania, piata este facuta de speculatori, nu avem investitori de talie mare", a declarat Daniel Pocorea, directorul general adjunct al BRD Securities. Totodata, Pocorea a mentionat ca piata nu poate da semne de revenire, in conditiile in care agitatia de pe scena politica nu se calmeaza. "Daca nu avem stabilitate politica, investitorii mari nu vor veni la Bursa. Responsabilitatea pentru evolutia slaba de la Bursa revine in special politicului din Romania", a mai spus Pocorea.

Piata mai poate creste cu 20-25% pana in decembrie

Brokerii sunt de parere ca, desi in ultima perioada piata a inregistrat corectii importante, inca mai are putere sa creasca cu 20% pana la finalul anului. "Pana la finalul lunii decembrie, piata poate sa mai creasca cu circa 20-25%, dar cu fluctuatii multe si dese", a precizat reprezentantul BRD Securities.
Fata de finalul anului trecut, cel mai afectat de scaderile incepute in luna februarie este indicele BET-FI, acesta avand o depreciere de peste 9,6%. Indicele BET se plaseaza in urcare cu circa 7,5% fata de 20 decembrie 2006, in timp ce indicele BET-C are o crestere de 11,5%.

BET-FI merge contrar pietei

Valoarea tranzactiilor incheiate la Bursa de Valori Bucuresti in sedinta de ieri a ajuns la 43,022 milioane de lei, dupa ce in sedinta anterioara lichiditatea ajunsese la una dintre cele mai mici valori de tranzactionare din ultimul an. "Nu ma astept la o lichiditate mai mare in urmatoarele sedinte. Lichiditatea creste odata cu venirea investitorilor mari, care decid sa intre in piata, sau atunci cand, dintr-un motiv sau altul, decid sa iasa sau sa isi limiteze detinerile din piata", a precizat Pocorea.
Singurul indice care a facut discordanta cu piata a fost BET-FI, acesta inregistrand o crestere pana la 58.287,71, in crestere cu 1,12% fata de inchiderea anterioara. Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide 10 titluri listate la cota BVB, a inregistrat ieri o scadere de 0,53%, pana la 8.577,17 puncte. Aceeasi evolutie descendenta a avut-o si indicele BET-C, care arata trendul general al pietei. La inchiderea sedintei de ieri, indicele se plasa la 5.559,23 de puncte, in scadere cu 0,43% fata de inchiderea de luni. Lichiditatea in crestere inregistrata ieri s-a datorat in special tranzactiilor mai mari realizate cu titlurile SIF. Acestea au totalizat 21,22 milioane de lei, reprezentand circa 50% din valoarea totala a rulajelor efectuate ieri.

Petrom si Rompetrol au directii opuse

In sectorul petrolier, Petrom si Rompetrol Rafinare Constanta au avut evolutii total diferite. In timp ce volumul tranzactiilor efectuate cu titlurile Petrom a ajuns la 14 milioane de actiuni, in valoare de 8,1 milioane de lei, tranzactiile cu Rompetrol au ajuns abia la 0,741 milioane de lei. La inchiderea sedintei, Rompetrol se plasa in urcare cu 1,7%, pretul unei actiuni fiind de 0,0958 lei. De cealalta parte, actiunile Petrom au inregistrat ieri o scadere de 1,72%, pretul unei actiuni ajungand la 0,5700 lei.

SIF Moldova, vedeta dintre SIF

SIF Moldova a dominat titlurile SIF, valoarea tranzactiilor cu actiunile societatii ajungand la 6,468 milioane de lei. La inchiderea sedintei, SIF Moldova avea cea mai mare crestere dintre cele cinci SIF, inregistrand un avans de 2,93%. Pe locul secund in topul cresterilor dintre SIF s-au plasat actiunile SIF Banat-Crisana, cu un avans de 1,4%.
Tranzactiile cu actiunile SIF Oltenia au ajuns la 5,783 milioane de lei, iar cotatia societatii a avut un avans de 0,32%.
"Ma astept ca piata sa mai miste daca SIF Transilvania reuseste majorarea de capital, sau daca se va modifica pragul de detinere la societatile de investitii financiare. Totodata, piata poate fi influentata si de publicarea rezultatelor financiare trimestriale", a conchis Pocorea.
In segmentul bancar, Banca Transilvania a avut o scadere de 0,93%, pe fondul unor rulaje in valoare de 2,41 milioane de lei, in timp ce BRD a scazut cu 0,46%, pana la 21,7 lei/unitate.

Comisia juridica din Senat vrea ridicarea pragului la 5%

Comisia juridica din Senat a aprobat proiectul de ridicare a pragului de detinere la societatile de investitii financiare la 5%,de la 1% cat este in prezent. Proiectul urmeaza a fi discutat de Comisia de buget-finante. Pe baza raportului Comisiei de buget-finante, proiectul va fi discutat in plenul Senatului, transmite Mediafax. Camera Deputatilor este decizionala.
Fostul ministru al Finantelor Publice, Ionut Popescu, a depus, la jumatatea lunii decembrie 2006, initiativa legislativa de majorare a pragului de detinere. Pragul privind participatia maxima a fost majorat si anul trecut, de la 0,1% la 1%, printr-un amendament adoptat de Parlament la actul normativ care reglementeaza plafonul de detinere.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.