Premierul Tariceanu a afirmat ca Guvernul va reduce, in 2008, contributiile sociale pentru angajati cu 6%, de la 17% din veniturile brute cat reprezinta in prezent. Potrivit sefului Executivului, aceasta decizie a fost luata cu scopul de a incuraja m
Premierul Tariceanu a afirmat ca Guvernul va reduce, in 2008, contributiile sociale pentru angajati cu 6%, de la 17% din veniturile brute cat reprezinta in prezent. Potrivit sefului Executivului, aceasta decizie a fost luata cu scopul de a incuraja munca, economiile populatiei si investitiile. In prezent, contributiile sociale pentru angajati reprezinta cumulat 17% din veniturile brute: contributiile sociale (pentru pensii) sunt de 9,5%, cele pentru somaj reprezinta 1%, iar cele pentru sanatate 6,5%. Guvernul, operat deja o diminuare a acestor contributii pentru anul 2007, reducerea incasarilor fiind cuprinsa in Bugetul de Stat pentru anul acesta. Astfel, contributiile de asigurari au scazut, numai pentru angajatori, cu 0,25% la pensii, 0,5% la asigurari de accidente si boli profesionale, 0,25% la somaj si 1% la sanatate. In prezent, angajatorii platesc la buget contributii care inseamna cumulat 31,7% din fondul de salarii. Actualul Guvern a mai redus contributiile sociale pentru angajatori, la inceputul anului 2006, tot cu 2%. Potrivit programului de guvernare, contributiile sociale (pensii, sanatate, somaj) ar urma sa scada treptat, incepand din 2006, astfel incat, in 2008, ele sa ajunga de la 49,5% (2004), la 39,5%.
In acelasi program, Guvernul a mentionat ca reducerea va fi mai mare la nivelul angajatorului comparativ cu cel al angajatului. "Mai multi bani la cetateni presupune o crestere semnificativa a economiilor populatiei si a investitiilor", a mai spus Tariceanu.
Anuntul premierului vine in aceeasi zi in care Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania cerea reducerea contributiilor cu 6%.
Potrivit presedintelui AOAR, Florin Pogonaru, "una din primele prioritati ale noastre este sa reducem CAS-ul cu 6% in perioada urmatoare, in contextul in care avem excedente bugetare". El a mai afirmat ca rata scazuta de economisire in sectorul privat, estimata la 9,3% din produsul intern brut in 2007, arata ca efectele cotei unice de impozitare sunt erodate de cresterea parafiscalitatii si de o pierdere relativa de competitivitate, pe fondul cresterii rapide a costurilor cu utilitatile si cu forta de munca.
AOAR mai solicita limitarea plafonului pentru calcularea contributiilor sociale de sanatate si somaj la nivelul dublului salariului mediu pe economie, cresterea consumului guvernamental si alocarea de fonduri publice pentru investitii necesare acestui sector si introducerea unor sanctiuni severe pentru cei care nu utilizeaza facilitatile create. Pogonaru mai spune ca, in urmatorii trei ani, sunt necesare investitii semnificative in infrastructura de comunicatii si informatizarea activitatii institutiilor si administratiilor locale.
"Trebuie sa avem in vedere necesitatea mobilitatii capitalului intern, in acest sens o solutie fiind emiterea de titluri de stat", a precizat Pogonaru. Nivelul contributiilor platite in Romania este in prezent de 45,5%, cumulat pentru angajat si angajator dupa o reducere de doua puncte la inceputul acestui an.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.