In toate democratiile Parlamentul are un control mai puternic asupra serviciilor secrete, controleaza serviciile secrete si interceptarile telefonice, lucru pe care Monica Macovei si-l aminteste partial. "Sigur ca nu exclud controlul parlamentar, a d
In toate democratiile Parlamentul are un control mai puternic asupra serviciilor secrete, controleaza serviciile secrete si interceptarile telefonice, lucru pe care Monica Macovei si-l aminteste partial. "Sigur ca nu exclud controlul parlamentar, a declarat ministrul Justitiei la o dezbatere organizata la Targu Mures, fiindca si azi exista control cu privire la serviciile secrete, dar o agentie aflata sub control total parlamentar nu cred ca e solutia in acest moment in Romania". Ministrul Justitiei s-a justificat aratand ca recomandarile Consiliului European stipuleaza faptul ca interceptarile trebuie sa fie facute de procurori, pentru ca ei pun in aplicare legea, si nu de organisme sau autoritati aflate sub control parlamentar, care s-ar interpune in circuitul judiciar procuror-judecator. "Noua autoritate ar putea afecta acest circuit judiciar care trebuie sa existe intre judecator si procuror. Imaginati-va ce se intampla daca unii parlamentari au acces chiar la numele celor interceptati. In acest moment nu o vad ca lucru util si care sa creasca eficienta in cercetarea criminalitatii in general", a declarat Monica Macovei. Infiintarea unei Autoritati Nationale de Interceptare este un proiect dorit de PSD si PNL care urmareste infiintarea unei comisii parlamentare unice care sa controleze toate serviciile secrete si directiile de informatii (si nu doar doua, cum sunt la ora actuala comisiile parlamentare pentru SRI si SIE). Prin aceasta masura se doreste eliminarea oricarui fel de suspiciune cu privire la felul in care sunt realizate operatiunile de interceptare a comunicatiilor. De asemenea, va avea ca efect cresterea credibilitatii serviciilor de informatii care nu mai pot fi suspectate ca realizeaza interceptari ilegale, afirma sustinatorii initiativei.
Comisia juridica din Camera Deputatilor a decis, marti, ca interceptarile telefonice sa se faca numai cu autorizatie obtinuta de la judecator, eliminandu-se astfel posibilitatea ca timp de 48 de ore sa dispuna procurorul de aceste masuri. Comisia juridica a adoptat, cu opt voturi "pentru" si patru voturi "impotriva", un amendament initiat de reprezentantii PSD la Ordonanta de Urgenta 60/2006 pentru modificarea si completarea Codului de procedura penala, care stipuleaza ca interceptarile telefonice se vor face numai cu autorizatie obtinuta de la judecator.
Afara cu mascatii!
Tot pe linia reformei profunde a actului de justitie se inscrie si alta declaratie a ministrului de resort. Astfel, Monica Macovei nu intelege prezenta trupelor speciale, a "mascatilor" in salile de judecata, considerand-o "un exces de folosire a trupelor speciale". "Nu inteleg de ce e nevoie de aceste persoane in salile de judecata. Sunt persoane fara identitate, cu o masca pe fata. Nu au ce sa caute intr-o sala de judecata, unde se desfasoara o parte a vietii normale, unde nu exista un risc de violenta, de act de terorism", a mai spus Macovei. Urmand logica acestor afirmatii, criminali precum Passaris ar trebui sa fie adusi in fata instantei in catuse de zahar ars si paziti de maici. De-a lungul timpului, au existat situatii in care magistratii au fost amenintati in institutiile unde se desfasura actul de justitie. Altii, cum a fost cazul judecatoarei Florica Pena, au fost batuti cu bestialitate in plina strada, lucruri ce-i scapa Monicai Macovei. Dar mascatii nu sunt buni nici in afara salilor de judecata. Cazul "Hadareni" si conflictul din cartierul "Apalina" din Reghin de anul trecut trebuie sa dea de gandit politiei, a spus Macovei. "Stim bine ca au existat actiuni violente impotriva romilor si nu au fost pedepsite pentru ca autoritatile practic nu au aplicat legea". (Tudor BORCEA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.