Conducerea social-democratilor a decis ca PSD sa nu intre in nicio varianta de guvernare alaturi de un partid de dreapta. Legat de zvonurile privind o propunere a lui Basescu pentru constituirea unui Guvern de uniune nationala sau unuia de tehnocrati
Conducerea social-democratilor a decis ca PSD sa nu intre in nicio varianta de guvernare alaturi de un partid de dreapta. Legat de zvonurile privind o propunere a lui Basescu pentru constituirea unui Guvern de uniune nationala sau unuia de tehnocrati, Biroul Permanent a hotarat ca partidul sa fie tinut departe de guvernare, daca aceasta include colaborarea cu un partid de dreapta. "PSD nu se va asocia cu dreapta politica la guvernarea Romaniei", a declarat vicepresdintele PSD, Liviu Dragnea. Nici presedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu, nu crede ca rezolvarea crizei politice printr-o formula mai ampla de guvernare este o solutie fezabila. "Nu prea exista cadrul potrivit pentru asa ceva", a spus fostul sef al statului. Astfel ca delegatia PSD care se va prezenta azi la Cotroceni pentru consultari nu are un mandat sa negocieze prezenta partidului la guvernare. Mircea Geoana va fi seful delegatiei si va avea ca mandat "sa asculte cu mare atentie propunerile presedintelui", dupa cum s-a exprimat Dragnea. Scepticismul pesedistilor are ca sursa neincrederea ca Basescu ar putea veni cu o solutie viabila de rezolvare a crizei atata vreme cat el este principala ei cauza. De asemenea, PSD nu renunta la procedura de suspendare a presedintelui, solicitand comisiei de ancheta in cazul suspendarii sa depuna raportul pana miercuri, astfel incat sa fie trimis Curtii Constitutionale in cursul saptamanii viitoare. In schimb, PSD a renuntat sa mai ceara scoaterea PD din Guvern, dar continua sa-i solicite premierului sa vina cu o noua structura a Executivului. "Ne e indiferent daca Tariceanu vine cu o portocala sau doar cu jumatate din ea", a conchis Dragnea.
La fel de sceptici fata de utilitatea consultarilor sunt si liberalii. "E limpede ca aceste consultari initiate de Traian Basescu nu pot degaja o solutie. Din pacate, presedintele si-a pierdut calitatea de moderator si este in afara Constitutiei, din punctul nostru de vedere, si ma refer strict la ceea ce as putea numi cazul Cioroianu, dar este impropriu, pentru ca este cazul Basescu", a apreciat vicepresedintele PNL, Crin Antonescu. Totusi, premierul Tariceanu va conduce de data aceasta delegatia PNL pentru a-i explica lui Basescu faptul ca nu se impune negocierea unei alte formule guvernamentale din moment ce Romania este condusa de un Guvern legitim. Interventia prezidentiala s-ar justifica doar in cazul in care postul de premier ar fi vacant prin demisie sau demitere de catre Parlament.
In schimb, partenerii de Alianta se vor duce la Cotroceni pentru a cere iarasi alegeri anticipate. "Alegerile anticipate reprezinta practic singura solutie pentru a iesi din actuala situatie politica si de a conferi stabilitate guvernamentala, o majoritate parlamentara capabila sa sustina un Guvern pentru a face fata provocarilor noi in care Romania se afla odata cu aderarea la UE", a declarat presedintele PD, Emil Boc.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.