Compania Elvila, unul dintre jucatorii importanti de pe piata locala a mobilei, mizeaza pentru anul in curs pe un profit operational in crestere cu 10% fata de 2006, in ciuda problemelor legate de evolutia exporturilor grupului din ultima perioada si

Compania Elvila, unul dintre jucatorii importanti de pe piata locala a mobilei, mizeaza pentru anul in curs pe un profit operational in crestere cu 10% fata de 2006, in ciuda problemelor legate de evolutia exporturilor grupului din ultima perioada si a preconizarilor privind cresterea leului.
Marja profitului operational inregistrat de Elvila anul trecut a fost de 5,1%. Grupul se va concentra in 2007 pe dezvoltarea retelei nationale de magazine si va investi in special in centrele de desfacere pe suprafata mare. In lunile septembrie-octombrie, producatorul autohton de mobila va deschide la Ploiesti un centru comercial cu o suprafata de 5.000 de metri patrati, valoarea investitiei fiind estimata la circa patru milioane de euro. In paralel, compania si-a programat deschiderea a 10 magazine noi in toata tara, care se vor alatura celor 43 deja existente.
"Vreau sa acopar toata Romania cu magazine Elvila, nu numai capitalele de judet, ci si alte localitati, pentru ca peste tot se vinde mobila", a declarat presedintele grupului Elvila, Viorel Catarama in cadrul unei emisiuni difuzate de "The Money Channel". Catarama a precizat, insa, ca daca nu va putea indeplini planul de deschidere a celor 10 magazine din tara, specializate pe anumite categorii de mobila, compania se va rezuma la modernizarea magazinelor deja existente. Extinderea companiei in afara granitelor nu se va produce pana cand nu vor fi acoperite toate orasele mari din Romania, a mai afirmat Catarama.

Compania se va lista la BVB cand isi va stabiliza profitul operational la 8%

Aprecierea leului in raport cu euro, cresterea costurilor materiilor prime, a tarifelor utilitatilor si a salariilor, aceasta din urma masura fiind obligatorie ca urmare a contractelor colective de munca la nivel de ramura, aduc mari pierderi exportatorilor, a mai spus Viorel Catarama.
Presedintele Elvila sustine ca a fost nevoit sa concedieze personal pentru a restructura compania, dar mai ales in urma reducerii activitatii de export. "Am redus ponderea exportului in totalul activitatii, de la 65% la 40% si am concediat 22% din forta de munca", a precizat Viorel Catarama. Elvila are cinci unitati de productie, in care lucreaza 2.200 de persoane, alti 1.200 de angajati fiind implicati in celelalte activitati ale grupului. Reprezentantul producatorului de mobila sustine ca exporta, in continuare, in Europa, CSI, Orientul Apropiat si in America de Nord, dar din ce in ce mai greu.
El este de parere ca, din pacate, si ponderea actuala de 40% exporturi din totalul productiei se va diminua. "Cel putin in industria mobilei, activitatea de export este ori pe pierdere, ori pe un mic profit si ea trebuie mentinuta doar pentru o perspectiva", a adaugat presedintele Elvila, precizand ca "in mod normal, ar trebui sa cam inchidem aceasta activitate". In privinta preconizatei listari la Bursa a grupului, presedintele Elvila a declarat ca acest lucru nu se va intampla pana cand Elvila nu va reusi sa isi stabilizeze profitul operational la 8%.
Elvila a fuzionat anul trecut prin absorbtie cu firmele Elmoberom Beius si Elvila International Bucuresti iar capitalul social al companiei s-a majorat astfel al 39,9 milioane lei.
Anterior fuziunii, Elvila detinea o participatie de 85,2% din capitalul social al Elmoberom si 98,3% din actiunile Elvila International. Fuziunea a avut loc dupa ce anterior grupul de firme Elvila s-a reorganizat, a inchis patru sucursale si a infiintat sase noi: de retail, export, achizitii, productie, transport-logistica si francize. In urma preluarii, actionarii vor primi, in schimbul participatiilor detinute la cele doua firme absorbite, actiuni in cadrul Elvila. Astfel, pentru fiecare 400 de actiuni detinute la Elmoberom va fi acordata o actiune Elvila, in timp ce un actionar al companiei Elvila International va primi o actiune Elvila in schimbul a 10 actiuni detinute la societatea absorbita. "In urma fuziunii, Elvila va deveni o societate cu un capital propriu impresionant, cu posibilitati de atragere a unor noi surse de finantare si de patrundere a unor noi piete", se arata in proiectul de fuziune.
Compania Elvila, detinuta de omul de afaceri Viorel Catarama, a raportat in 2005 o cifra de afaceri de 115 milioane de dolari si un profit de doua milioane de dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.