Parlamentului Romaniei si Parlamentului European le-a fost trimis un apel al 546 de intelectuali romani si opt organizatii neguvernamentale prin care se solicita accelerarea procesului de condamnare pe cale juridica a crimelor regimului comunist. "Ro
Parlamentului Romaniei si Parlamentului European le-a fost trimis un apel al 546 de intelectuali romani si opt organizatii neguvernamentale prin care se solicita accelerarea procesului de condamnare pe cale juridica a crimelor regimului comunist. "Romania a fost primul dintre fostele state comuniste in care crimele regimului comunist au fost condamnate in baza unui asemenea raport. Consideram ca, indiferent de criticile ce pot fi aduse Raportului, nici un roman de buna credinta nu poate contesta justetea unei asemenea condamnari. Cu toate acestea, impotriva evidentei acestor crime, la data de 18 decembrie 2006, s-a incercat tocmai in Parlamentul Romaniei impiedicarea condamnarii crimelor comunismului.
Tentativa de impiedicare a condamnarii oficiale a crimelor comunismului, incercata la 17 ani de la caderea oficiala a acestuia, confirma faptul ca flagelul comunist nu a fost invins decat partial in decembrie 1989. Avand in vedere ca actuala criza politica din Romania a fost declansata imediat dupa condamnarea oficiala a crimelor comunismului, consideram ca aceasta criza reprezinta o incercare de a bloca urmarile firesti ale condamnarii oficiale. Condamnarea crimelor regimului comunist va fi deplina doar atunci cand recomandarile Raportului vor deveni o realitate de care Romania are atat de multa nevoie", se arata in textul apelului.
In acest document se cere fixarea unui termen-limita pentru adoptarea unei legi a lustratiei, autosusupendarea din Parlament a celor acuzati in dosarele Revolutiei si mineraidei din iunie 1990, declansarea cercetarii judiciare in cazul reprimarii miscarilor din Valea Jiului (1977) si Brasov (1990), redeschiderea dosarelor mineriadelor din 1991 si 1999. Celor care au contestat Raportul de condamnare a comunismului li se cere sa-si reconsidere pozitia deoarece "a nega crimele comunismului este la fel de inacceptabil cu a le nega pe cele ale fascismului ". In favoarea acestor actiuni este solicitat si sprijinul autoritatilor europene. Printre semnatarii apelului se afla personalitati precum Doina Cornea, Alexandru Zub, Ana Blandiana, Mircea Cartarescu, Horia Roman Patapievici, Ion Caramitru, Vladimir Tismaneanu, Stere Gulea, Lucia Hossu Longin, Romulus Rusan, Serban Radulescu Zoner, Liviu Antonesei, Dorin Tudoran, Tom Gallagher, Mircea Mihaies, Marilena Rotaru, Cezar Ivanescu, Radu Paraschivescu si ONG-urile Alianta Civica, Societatea Timisoara, Asociatia 21 decembrie 1989, Blocul National al Revolutionarilor, Federatia sindicala "Solidaritatea-Virgil Sahleanu", Cartel Alfa, Liga Pro-Europa, Solidaritatea Universitara s.a.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.