Caderile masive ale Burselor lumii au avut din nou un impact semnificativ asupra Bursei de la Bucuresti, care a urmarit constiincios trendul stabilit de pietele externe.
Saptamana trecuta, cele mai mari deprecieri au fost inregistrate tot de t

Caderile masive ale Burselor lumii au avut din nou un impact semnificativ asupra Bursei de la Bucuresti, care a urmarit constiincios trendul stabilit de pietele externe.
Saptamana trecuta, cele mai mari deprecieri au fost inregistrate tot de titlurile cele mai lichide listate la BVB, insa cea mai mare scadere s-a vazut la nivelul indicelui BET-FI.
In saptamana care s-a incheiat, indicele BET a scazut cu 0,76%, in timp ce BET-C a pierdut in ultimele cinci sedinte 0,67 procente. Titlurile societatilor de investitii financiare au avut o pierdere medie de 3,66%. La aceasta scadere, cea mai mare influenta a avut-o SIF Oltenia, care a pierdut 6,15%. Valoarea tranzactiilor a scazut cu 18%, ajungand la 245,5 milioane de lei. "Atat timp cat nu se reuseste o redresare a situatiei interne, in special in mediul politic, si o asezare a pietelor externe, situatia va continua sa fie confuza", transmite KTD Invest in analiza saptamanala.

SIF Oltenia si SIF Moldova, perdantele saptamanii

Indicele BET-FI a pierdut in aceasta perioada 3,66%, cele mai mari scaderi fiind inregistrate de SIF Oltenia si SIF Moldova, care au pierdut aproximativ 6% in aceasta perioada. Sedinta de vineri a adus o pierdere de 2,36% pe BET-FI, dupa ce Catalin Chelu a anuntat ca detine, impreuna cu un grup de persoane cu care actioneaza in mod concentrat, peste 1% din SIF. "Scaderile de la finalul saptamanii inregistrate de catre acesti emitenti pot fi puse pe seama publicarii a primelor declaratii de detineri de peste 1% din capitalul social al SIF", transmite KTD Invest. Legea prevede suspendarea dreptului de vot la cei care detin individual sau impreuna cu persoanele cu care actioneaza concertat mai mult de 1% din capitalul social al unui SIF si totodata face precizarea ca aceste persoane trebuie sa vanda actiunile ce exced acest procent. "In momentul de fata 1% din capitalul unui SIF este echivalent cu circa 5 milioane de actiuni si astfel daca o persoana care ar detine sa zicem 2% dintr-un SIF ar fi fortata sa se dispenseze intr-un termen foarte scurt de excesul de 1%, probabil ca presiunea la vanzare ar fi conjunctural si temporar mai accentuata si cotatiile ar avea implicit o tendinta de scadere sau in cel mai bun caz de plafonare", mai transmite analiza saptamanala a KTD. Valoarea totala a schimburilor cu titluri emise de SIF s-a cifrat la 128,04 mil. lei, reprezentand peste 52% din rulajul total al Bursei.

BRD a urcat in topul lichiditatii

BRD a devansat SIF Oltenia in topul lichiditatii, valoarea tranzactionata fiind de 38,94 mil. lei, reprezentand 16% din rulajul total al Bursei. Cea mai importanta sedinta pentru titlurile BTD a fost cea de miercuri, cand cotatia emitentul a scazut cu 8,68%, ca urmare a limitarii a expunerilor pe sectorul bancar. Cotatia BRD s-a depreciat in aceasta perioada cu 4,11%. Banca Comerciala Carpatica a inregistrat o depreciere de 1,65%. Banca Trasilvania a fost singurul emitent din sectorul bancar care a reusit sa se aprecieze cu 0,93%.

Evolutii diferite in sectorul petrolier

Petrom a iesit din tipar in aceasta saptamana, cotatia emitentului reusind sa se aprecieze cu 1,74%, la aceasta crestere contribuind sedinta de miercuri, cand emitentul a crescut cu 4,31% pe o piata in scadere.
Rompetrol Rafinare Constanta nu a reusit sa trezeasca interesul investitorilor in ultimele cinci sedinte de tranzactionare, cotatia companiei inregistrand o scadere de 0,32% fata de saptamana precedenta, pe fondul unor tranzactii in valoare totala de 3,78 mil. lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.