Gruparea producatorilor de energie intr-o companie de stat, formata din Nuclearelectrica, Portile de Fier si RAAN, si constituirea a trei sau patru societati care sa administreze capacitati termo si hidro este considerata cea mai buna solutie de reor

Gruparea producatorilor de energie intr-o companie de stat, formata din Nuclearelectrica, Portile de Fier si RAAN, si constituirea a trei sau patru societati care sa administreze capacitati termo si hidro este considerata cea mai buna solutie de reorganizare a sistemului energetic. Potrivit Mediafax, comasarea producatorilor din sectorul termo, hidro si nuclear in patru si, respectiv, cinci companii, care ar avea aproximativ aceeasi cota de piata si costuri de productie la niveluri apropiate, a obtinut cel mai mare punctaj, conform unui studiu elaborat de Parsons Brinkerhoff (PB) Power din Marea Britanie in colaborare cu Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE), obtinut de agentia Mediafax.
Studiul pentru restructurarea sectorului de productie a energiei electrice din subordinea Ministerului Economiei si Comertului, realizat de PB si ISPE, contine cinci variante, fiecare avand doua sau trei scenarii privind gruparea companiilor din sectoarele termo, hidro si nuclear in mai multe entitati.

"Nuclearelectrica ar trebui sa ramana la stat"

Gruparea producatorilor de energie in noi structuri corporative a fost elaborat in functie de mai multe criterii, precum cota de piata, costul unitar actualizat, volumul de investitii necesar in perioada 2007-2012. MEC, prin compania Transelectrica, care a organizat la sfarsitul anului trecut licitatia pentru desemnarea consultantului, a solicitat gruparea producatorilor in cinci variante, din care una suplimentara propusa de PB Power si ISPE. Conform studiului, punctajul cel mai mare a fost obtinut de scenariile suplimentare propuse de consultant, care prevad ca statul sa detina compania din a carui componenta fac parte producatorii cu preturile cele mai reduse, respectiv Hidrocentrala Portile de Fier, Nuclearelectrica si Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN). "Nuclearelectrica ar trebui mentinuta in proprietatea statului, in acest fel nicio structura nu va avea monopol asupra unei capacitati cu costuri deosebit de competitive, iar centralele din portofoliul Termoelectrica au un dezavantaj considerabil cauzat de costurile de operare, care la Borzesti si Doicesti sunt de doua-trei ori mai mari decat media costurilor tuturor producatorilor", se mentioneaza in studiu.
Astfel, consultantul propune MEC ca producatorii de energie sa fie grupati in patru companii cu portofoliul mixt de centrale si o entitate strategica formata din Nuclearelectrica, RAAN si Portile de Fier, care ar putea ramane in proprietatea statului. "Hidrocentrala Portile de Fier ar putea fi privatizata in cadrul procesului de restructurare, caz in care ar trebui introdusa o taxa asupra apei utilizate pentru a echilibra situatia fata de ceilalti producatori din punct de vedere al costurilor de operare.

62,18 TWh - productia de energie a anului trecut

O alta solutie ar fi ca Portile de Fier sa ramana in proprietatea statului, capacitatea hidrocentralei putand fi licitata periodic de catre operatorul de sistem, ceea ce ar permite tuturor participantilor la piata sa aiba posibilitatea de a incheia contracte cu aceasta companie", se arata in studiu. Compania strategica ar avea o productie anuala de 16,65 TWh, la un cost unitar actualizat de 24,88 euro/MWh, iar suma necesara pentru investitii in perioada 2007-2012 este estimata la 650 milioane euro. Productia de energie realizata anul trecut in Romania de capacitatile din structura actuala de organizare a totalizat 62,18 TWh. Costul unitar actualizat, exprimat in euro/ MWh, are aceeasi valoare cu pretul mediu de vanzare care ar trebui practicat in perioada de analiza 2006-2020, astfel incat veniturile obtinute sa acopere cheltuielile, fara a se realiza profit.

Variatii puternice de preturi

In prezent, preturile variaza mult, in functie de sectorul de productie. Daca la Hidrocentrala Portile de Fier pretul este de 7 euro/MWh, Termocentralele Borzesti si Doicesti au cel mai mare cost unitar actualizat de 129 euro MWh, respectiv 107 euro/MWh. Valori intermediare se regasesc la complexurile Rovinari, Craiova si Turceni si (41-50 euro/MWh) si la Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda - 36 euro/ MWh. Producatorii de energie din sectorul termo si hidrocentralele nemodernizate au preturile/MWh cuprinse intre 55 euro si 96 euro. Celelalte patru companii propuse in primul scenariu ar urma sa aiba in componenta producatori din sectoarele hidro si termo. Prima entitate ar putea fi alcatuita din Complexul Energetic Rovinari, Termocentrala Borzesti si Sucursalele hidro Sebes, Arges si Hateg. Aceasta companie ar putea produce anual o cantitate de 8,12 TWh, la un cost unitar actualizat de 40,67 euro/MWh, necesitand investitii de 600 milioane euro, in urmatorii cinci ani. A doua structura ar putea avea in componenta Complexul Turceni, Termocentrala Doicesti si Hidrocentralele Targu Jiu, Slatina si Cluj, investitiile necesare fiind de 700 milioane euro, la o productie anuala de 11,14 TWh, iar costul unitar actulizat fiind estimat la 46,78 euro/MWh.
Cea de-a treia entitate va fi formata prin gruparea Termocentralelor Deva, ELCEN si Hidrocentrala Valcea, iar ultima va avea in componenta Complexul Energetic Craiova, Termocentralele Paroseni si Galati, si Sucursalele hidro Caransebes, Buzau, Sibiu si Bistrita.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.