Pentru prima data de la preluarea mandatului de prim-ministru, Calin Popescu Tariceanu a apelat la prevederea constitutionala de a adresa un mesaj Senatului. Subiectul ales, deloc intamplator, s-a referit la sustinerea reformelor in Justitie. Cunosc

Pentru prima data de la preluarea mandatului de prim-ministru, Calin Popescu Tariceanu a apelat la prevederea constitutionala de a adresa un mesaj Senatului. Subiectul ales, deloc intamplator, s-a referit la sustinerea reformelor in Justitie. Cunoscute fiind divergentele dintre senatori si ministrul Justitiei, actiunea de ieri a premierului a fost vazuta ca o confirmare a faptului ca Monica Macovei nu va mai detine pentru mult timp functia din Executiv.

Scopul declarat al vizitei - lobby pentru legea ANI

La inceputul discursului, Tariceanu a simtit nevoia sa faca precizarea ca nu a venit sa tina "discursuri de imagine" si nici sa lanseze "teme mediatice de senzatie din plenul Parlamentului, cum au facut-o altii". Si ca prezenta sa este necesara "pentru a reafirma vointa clara a Guvernului de a sustine si continua reformele in domeniul justitiei". Iar un pas important in realizarea acestui lucru il reprezinta, in opinia primului ministru, adoptarea legii de infiintare a agentiei care va controla averile demnitarilor. "Va solicit ca, indiferent daca sunteti parlamentari ai opozitiei sau ai puterii, sa sustineti fondul legii ANI, asa cum a fost el propus de guvern. Si va cer sa inscrieti acest proiect pe lista prioritatilor legislative", a declarat Tariceanu. In context, el a precizat ca a luat in considerare cu toata seriozitatea continutul motiunii simple dezbatute si adoptate de Senat in 13 februarie. Prin motiunea respectiva, senatorii au cerut demiterea ministrului Justitiei. Legea ANI are ca termen sfarsitul lunii martie, cand trebuie prezentat un raport la Comisia Europeana.

"Tariceanu si-a asumat interimatul ministrului Justitiei"

Atat senatorii PNL si UDMR, cat si cei ai opozitiei, au primit cu mare entuziasm vizita primului ministru. In dezbaterile care au urmat mesajului lui Tariceanu, reprezentantii grupurilor parlamentare au laudat initiativa premierului si au promis ca legea ANI va fi adoptata in scurt timp.
Singurele voci contra, cele ale PD si PLD, au fost reduse la tacere. Intrucat PNL si PD au grup comun la Senat, cel care a luat cuvantul din partea Aliantei a fost liberalul Teodor Melescanu. Iar din partea PLD, senatorul Nicolae Vlad Popa nu a fost lasat sa isi exprime opinia, intrucat nu face parte dintr-un partid parlamentar, ci reprezinta grupul independentilor. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a apreciat ca discursul premierului in fata Senatului a reprezentat o incercare a sefului Executivului de a "suplini" faptul ca Monica Macovei "nu mai este ministru al Justitiei pentru Parlamentul Romaniei". "A venit astazi (miercuri - n.r.) cu un dublu portofoliu: de prim-ministru si de ministru al Justitiei", a adaugat el.

Macovei nu a fost prima alegere

In finalul dezbaterilor, Tariceanu le-a multumit senatorilor pentru aprecieri si a declarat ca "este foarte echilibrat ceea ce s-a spus in plen". El a remarcat ca mai putin indreptatit sa critice este reprezentantul UDMR, Gyorgy Frunda. "I-am propus acum doi ani domnului Frunda sa fie ministrul Justitiei, dar el a refuzat", a spus Tariceanu.

Info box

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, nu a participat la sedinta Senatului. Ea a declarat ca nu a fost consultata de premierul Calin Popescu Tariceanu cu privire la participarea acestuia in Plen.
Intrebat daca ar fi fost oportuna venirea ministrului Justitiei, Tariceanu a declarat: "Este suficienta prezenta mea, pentru ca nu am vorbit despre Justitie, ci am cerut ca legea ANI sa fie tratata cu prioritate".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.