Producatorul de oncologice Sindan-Actavis a obtinut in 2006 o cifra de afaceri de 95 de milioane de euro, in crestere cu 38,5% comparativ cu 2005. Afacerile Sindan aferente anului trecut au fost tractate de vanzarile pe spitale, cu o pondere de 84,89

Producatorul de oncologice Sindan-Actavis a obtinut in 2006 o cifra de afaceri de 95 de milioane de euro, in crestere cu 38,5% comparativ cu 2005. Afacerile Sindan aferente anului trecut au fost tractate de vanzarile pe spitale, cu o pondere de 84,89% din total, respectiv 83,2 milioane de euro, in special pe programele nationale de oncologie si dializa. Pe retail, Sindan-Actavis a obtinut 1,8 milioane de euro, iar din exporturi compania a mai incasat alte 10 milioane de euro, potrivit lui Laurentiu Scheusan, Country Manager Sindan. Rezultatele financiare raportate de grupul Actavis in 2006 includ rezultatele Sindan pentru 9 luni (aprilie-decembrie), tinand cont ca Sindan a fost achizitionat in luna martie a anului trecut. Vanzarile de 95 milioane euro mentionate anterior sunt valabile pentru tot anul 2006. In 2006, marja de profit operational (EBITDA) a Sindan-Actavis Romania a fost de 20%.

Sindan vrea 4-5% pe productie pana in 2010

Anul trecut, Sindan-Actavis a atins in 2006 o cota de piata de 2% pe piata producatorilor de medicamente si de 6% pe piata distribuitorilor. Sindan-Actavis are inclus in planul de dezvoltare pentru 2007 atingerea unei cote de piata de 2,5% pe piata producatorilor, cresterea vanzarilor pe piata de retail prin lansarea produselor Actavis si patrunderea pe noi piete din UE si SUA cu produsele oncologice Sindan. Cresterea cotei de piata se va datora in principal inregistrarii si lansarii a 17 produse Actavis pe segmentul de retail din Romania.
"Estimam ca pana in anul 2010 vom avea o cota de piata de 4-5% ca producator si mentinerea cotei de piata de 6% ca distribuitor, strategia noastra fiind de a acorda prioritate produselor oncologice fabricate de noi", a afirmat Scheusan.

230.000 de euro investiti in mediu in 2006

Producatorul de oncologice a investit, in 2006, aproximativ 230.000 de euro in protectia mediului. "Pentru 2007, intentionam sa investim alte 280.000 de euro", a spus Scheusan. Intr-un comunicat recent al companiei, oficialul Sindan mentiona ca "investitiile pe 2007 se vor concentra pe achizitia de echipamente pentru productie, in cercetarea de noi molecule generice si in extinderea retelei de distributie. Suma pe care o avem in vedere este de 5 milioane de euro".
In luna august a anului trecut, Sindan anunta ca vrea sa demareze constructia unei fabrici de citostatice, in valoare de 57 de milioane de euro. "Deocamdata, nu a fost demarat acest proiect. Asteptam decizia board-ului grupului Actavis in acest sens", a spus Scheusan.

29 de produse inregistrate in Romania

Pe piata din Romania, Sindan are inregistrate 29 de produse oncologice. La acestea, se vor adauga, in 2007, cele 17 produse noi Sindan-Actavis pe piata de retail.
La ora actuala, Sindan este prezent in tari precum: Polonia, Japonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria si Marea Britanie. Compania are patru produse in curs de inregistrare in toate tarile din Uniunea Europeana, produse in curs de inregistrare in Rusia si fostele tari sovietice, in tarile baltice.
Recent, agentia americana de control si certificare a medicamentelor din SUA, Food and Drug Administration, a constatat ca facilitatile de productie ale companiei Sindan sunt conforme in totalitate cu standardele "Regulilor de Buna Practica de Fabricatie" (GMP).
Astfel, produsele companiei intra in procedura de inregistrare in vederea comercializarii in Statele Unite.
"Intrarea pe piata din SUA, odata cu atestarea primita de la FDA pentru produsele Sindan, reprezinta un succes extraordinar pentru compania Sindan-Actavis si chiar pentru piata romaneasca de medicamente, in general. Speram ca in urma inspectiei FDA sa avem cel putin un produs inregistrat in SUA, pana la sfarsitul anului 2007", considera Scheusan. Sindan are in prezent patru produse in curs de inregistrare in SUA.
"Consideram Statele Unite una dintre prioritatile noastre viitoare la export, mai ales ca reprezinta piata cu cea mai mare rata de penetrare a produselor generice. In plus, Sindan este de altfel singurul producator din Romania care comercializeaza medicamente pe piata din Japonia si vizam patrunderea pe noi piete din UE si SUA cu produsele oncologice Sindan", a afirmat oficialul Sindan. "Pentru 2007, estimam o crestere de 30-40% la exporturi, iar pentru urmatorii 4-5 ani, previzionam ca vanzarile la export sa atinga 50% din cifra noastra de afaceri", a mai spus Scheusan.

Tinta Antibiotice

"Este deja oficial ca Actavis se numara printre cele 22 de companii care si-au afirmat intentia de achizitie a Antibiotice Iasi. Politica interna a Actavis nu-mi permite insa sa comentez mai mult asupra strategiei de achizitie. Tot ceea ce pot sa va spun in acest moment este ca Actavis isi respecta competitorii si nu se teme de intrecerea directa", apreciaza Scheusan. La nivel mondial, Actavis este al saselea producator de generice, iar pe piata locala, detine o cota de piata de 7% din piata de generice. "Prin achizitia Antibiotice, Actavis ar ajunge la o cota de piata de 18-19% si am deveni liderul pietei de generice in Romania", potrivit oficialului Sindan.
Conform datelor Cegedim Romania, piata medicamentelor generice din Romania este de 450 milioane euro. Valoarea vanzarilor primilor 10 jucatori de generice, la nivel mondial, este de 15 miliarde de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.