Banca Comerciala Romana si grupul austriac Erste Bank, actionarul sau majoritar, sunt interesate sa deschida o banca specializata pentru locuinte, a declarat Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR.
"In general, Erste a dezvoltat acest ti

Banca Comerciala Romana si grupul austriac Erste Bank, actionarul sau majoritar, sunt interesate sa deschida o banca specializata pentru locuinte, a declarat Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR.
"In general, Erste a dezvoltat acest tip de banca in tarile unde a intrat, astfel incat nu neglijam nici noi aceasta posibilitate. Am avea un avantaj competitiv, pentru ca ne ajuta reteaua mare si numarul de clienti", a explicat Danila. Daca aceasta decizie va fi adoptata, procesul se va desfasura foarte rapid, a precizat Danila.
BCR doreste ca, in perioada urmatoare, sa caute solutii de finantare a achizitiilor de locuinte de catre persoanele cu venituri medii si mici, pe fondul anticiparii unei puternice cresteri pe segmentul de credit, a mai spus presedintele grupului.
Potrivit estimarilor facute saptamana trecuta de presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, ritmul de crestere a creditelor ipotecare a fost de 66% anul trecut. Avand in vedere atat gradul redus de bancarizare, cat si relaxarea unor conditii de creditare, el a anticipat mentinerea unei dinamici importante in acest an.
Bancile pentru locuinte furnizeaza un produs de economisire-creditare, care presupune existenta unei perioade minime de economisire, urmata de acordarea unui credit cu dobanda fixa pentru activitati in domeniul locativ. Totodata, activitatea este sustinuta si de stat, care acorda o prima anuala in functie de sumele economisite.
In momentul de fata, pe piata bancara sunt prezente deja Raiffeisen Banca pentru Locuinte, HVB Banca pentru Locuinte si BRD-Groupe Societe Generale. La sfarsitul lunii septembrie a anului trecut, Raiffeisen Banca pentru Locuinte avea active de 63,5 milioane de euro, in crestere cu 58,7% fata de inceputul anului. Numarul contractelor de economisire-creditare incheiate era de circa 100.000, cu o valoare totala de 500 de milioane de euro. HVB Banca pentru Locuinte avea la sfarsitul anului trecut 10.000 de clienti, valoarea totala a contractelor de economisire-creditare fiind de circa 200 de milioane de lei (circa 59 de milioane de euro). Pentru acest an, HVB Banca pentru Locuinte are in vedere atragerea a aproximativ 24.000 de clienti noi.

Banca vrea sa vanda pachetul de 7,7% din actiunile Italo-Romena

Banca Comerciala Romana isi propune sa vanda, probabil pana in luna iunie, pachetul de 7,69% din actiunile Bancii Italo-Romena, a declarat presedintele executiv al grupului. "Vom iesi din banca probabil pana in luna iunie. Am avut o intelegere cu ei, banca merge bine, dar a venit momentul sa ne despartim prieteni", a spus Danila.
Banca Italo-Romena a luat fiinta in anul 1980 si reprezinta primul joint-venture romano-italian in sectorul bancar, avand sediul si Directia de trezorerie la Treviso. Totodata, aceasta este prima banca italiana cu structura proprie in Romania, actionarii initiali fiind, cu participatii egale, BCR si Veneto Banca.
La mijlocul anului 2000, Veneto Banca a dobandit 80% din actiunile Bancii Italo-Romena, iar BCR si-a diminuat participatia de la 50% la 20%, prin cedarea catre Veneto a unui pachet de 30%. Veneto si-a majorat, ulterior, participatia prin majorarea capitalului social, pana la 92,3%.
Italo-Romena a estimat, in luna septembrie a anului trecut, ca va incheia anul 2006 cu active in crestere cu 48%, la 550 milioane de euro, si un profit net in urcare cu un milion de euro, la sapte milioane de euro. Institutia de credit si-a majorat anul trecut capitalul cu 40 de milioane de euro, pana la 65 de milioane de euro. Companiile reprezentau circa 90% din clientii bancii pe sectorul de credite. Institutia bancara, cu o cota de piata de circa 1%, se adreseaza cu preponderenta oamenilor de afaceri italieni care isi deruleaza operatiunile in Romania si romanilor rezidenti in Italia, care lucreaza cu contract de munca.
Banca Comerciala Romana este cea mai mare banca din Romania, cu active de peste 14 miliarde de euro. Volumul agregat al portofoliului de credite catre clienti, inainte de provizionare, a crescut anul trecut cu 54,2% fata de anul 2005, la 24,6 miliarde de lei. Cele mai dinamice au fost creditele de retail, cu un ritm de crestere de 56,8%, la aproape 9,9 miliarde de lei (peste 2,9 miliarde de euro), in conditiile majorarii finantarilor in lei cu 78%. Acest rezultat a fost determinat in principal de creditul de consum, care a crescut cu 70%, pana la aproape 7,8 miliarde de lei (circa 2,3 miliarde de euro), exclusiv cardurile de credit. Creditul ipotecar a crescut semnificativ in volum, cu 21%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.