Prima femeie cosmonaut din istorie, Valentina Tereskova, care a implinit marti 70 de ani, a zburat in cosmos, in 1963, la bordul rachetei sovietice Volstok-6 si a revenit pe Pamant, 71 de ore mai tarziu, devenind o eroina. Cu prilejul implinirii a sa
Prima femeie cosmonaut din istorie, Valentina Tereskova, care a implinit marti 70 de ani, a zburat in cosmos, in 1963, la bordul rachetei sovietice Volstok-6 si a revenit pe Pamant, 71 de ore mai tarziu, devenind o eroina. Cu prilejul implinirii a sapte decenii de viata, ea a fost primita de presedintele Vladimir Putin la resedinta lui din afara Moscovei. "Daca as avea bani, as pleca din nou in spatiu, doar ca simpla turista, as zbura pana in Marte doar cu bilet dus. Sunt fericita ca am avut sansa de a fi una din pionierele explorarilor spatiului cosmic", a spus ea.
Tereskova, care pe atunci avea 26 de ani, a facut de 48 de ori inconjurul Terrei in incomodul habitaclu al rachetei spatiale, in care de abia putea sa se miste.
Nascuta intr-o familie modesta de tarani, la varsta de 17 ani Tereskova lucra deja la o fabrica de textile din Yaoslavl, iar in orele sale libere practica parasutismul la un aeroclub din oras, la 300 de kilometri distanta de Moscova. Cu o experienta de 163 de sarituri cu parasuta, in 1962 a intrat in grupul celor cinci candidate aspirante sa devina cosmonaut, organizat pe atunci la ordinul liderului sovietic, Nikita Hrusciov. Presedintele, devenit celebru pentru ca a batut cu pantoful in masa la Natiunile Unite, visa ca o sovietica sa fie prima femeie care sa zboare in spatiu pentru a continua drumul deschis de Iuri Gagarin. La reintoarcerea sa pe Pamant, Tereskova, singura femeie care a obtinut gradul de general de Aviatie, si-a dedicat viata activitatilor publice. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.