Primele licitatii pentru vanzarea activelor grupului falimentar Iukos vor avea loc in luna martie, se arata intr-un articol publicat de ziarul guvernamental Rossiiskaya Gazeta, preluat de Reuters.
Anuntul privind inceperea licitatiilor apartin
Primele licitatii pentru vanzarea activelor grupului falimentar Iukos vor avea loc in luna martie, se arata intr-un articol publicat de ziarul guvernamental Rossiiskaya Gazeta, preluat de Reuters.
Anuntul privind inceperea licitatiilor apartine comitetului creditorilor Iukos, care s-a reunit pentru a pune in discutie principiile de baza care trebuie avute in vedere la organizarea procesului de licitatie.
Printre principalii investitori interesati de activele Iukos, pe care statul rus vrea sa le vanda pentru a recupera suma de 26 de miliarde de dolari, reprezentand datoriile grupului falimentar, se numara compania rusa Gazprom, care detine monopolul pe piata locala de gaze naturale, si grupul petrolier Rosneft.
Participatiile minoritare detinute de Iukos la companiile Rosneft si Gazprom Neft, divizia Gazprom cu operatiuni in sectorul petrolier, sunt primele active scoase la licitatie, potrivit unor surse apropiate comitetului creditorilor.
Pretul de vanzare a participatiilor va fi usor mai scazut decat valoarea de piata actuala, au adaugat sursele.
Astfel, pachetul de 9,4% din actiunile Rosneft, controlat de Iukos, va fi vandut pentru 6,87 miliarde de dolari, iar pretul participatiei la Gazprom Neft se va situa in jurul nivelului de patru miliarde de dolari.
Compania petroliera americana Chevron, precum si alte firme internationale foarte importante, si-au exprimat interesul pentru preluarea unor active, au declarat oficialii rusi.
Intre activele care vor fi scoase la licitatie se numara doua unitati de productie petroliera, Tomskneft si Samara, evaluate preliminar la 22 de miliarde de dolari.
Iukos mai detine cinci rafinarii si active de dimensiuni medii in sectoarele de gaze naturale si energie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.