La inceputul anului trecut, a fost demarata o ancheta in cazul unui presupus comision in valoare de sapte milioane de lire sterline, platit prin intermediul unui agent, pentru a parafa vanzarea catre Romania a doua fregate la mana a doua. Informatia

La inceputul anului trecut, a fost demarata o ancheta in cazul unui presupus comision in valoare de sapte milioane de lire sterline, platit prin intermediul unui agent, pentru a parafa vanzarea catre Romania a doua fregate la mana a doua. Informatia a fost facuta publica de "The Guardian", potrivit caruia "Romania a platit pentru fregatele britanice de trei ori mai mult decat era necesar". Desi, pentru modernizarea navelor, compania britanica a primit 116 milioane de lire sterline din partea Romaniei, agentia specializata a Ministerului britanic al Apararii afirma ca echiparea completa a navelor ne-ar putea costa pana la 250 de milioane de lire sterline. Informatiile publicate in cotidianul britanic au starnit ample reactii in Romania. La 13 iunie 2006, fostul ministru al Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, anunta ca a cerut Companiei Nationale Romtehnica SA sa solicite Ministerului Apararii britanic desecretizarea contractului de achizitie al celor doua fregate. El a sustinut ca, in contract exista o clauza de confidentialitate care nu permite nici unei parti, fara acordul celeilalte, sa faca publica vreo informatie cuprinsa in acord. Anterior acestor declaratii, birourile din Bucuresti si Londra ale familiei Georgiana si Barry George (fost agent al BAE in cursul negocierilor) au fost perchezitionate. Echipa SFO - Ministerul britanic al Apararii a confiscat documente si i-a interogat pe cei doi.

Posibila mita data oficialilor tanzanieni

La data de 13 noiembrie 2006, "The Times" publica un articol in care se sustinea ca BAE este suspectata ca ar fi oferit mita unor functionari guvernamentali tanzanieni pentru contractul privind vanzarea in aceasta tara a unui sistem de control al traficului aerian in valoare de 28 de milioane de lire sterline (53,64 de milioane de dolari). Cotidianul il mentiona drept sursa a informatiilor pe deputatul liberal-democrat Norman Lamb.
Potrivit publicatiei, investigatia facea parte dintr-o ampla ancheta, beneficiind de cooperarea deplina a conducerii BAE. In cadrul aceluiasi dosar au fost investigate comisioanele platite de BAE si fostului presedinte din Chile, generalul Pinochet.

Piata de 35 mld. dolari pentru industria de aparare romaneasca

Cu numai cateva zile in urma, reprezentantii BAE Systems Romania anuntau ca vor deschide, impreuna cu "Epicos" o piata de 35 de miliarde de dolari pentru industria de aparare romaneasca. "Compania globala de aparare si aviatie, BAE Systems, colaboreaza cu Epicos pentru a prezenta companiilor romanesti din domeniul apararii, o serie de servicii oferite de platformele online de afaceri pentru industria de aparare si cea de aviatie: Epicos si Exostar.
Ca parte a programului de offset - care se desfasoara in prezent - legat de vanzarea celor doua fregate de tip 22 care a avut loc intre cele doua Guverne, roman si britanic, BAE Systems colaboreaza cu Epicos pentru a oferi mai multe oportunitati de afaceri industriei romanesti de aparare si aviatie", nota comunicatul BAE. Proiectul initiat de BAE include "oportunitati de marketing, vizibilitate directa si promovare a produselor si serviciilor companiei in comunitatea internationala din sectorul de aparare si de aviatie, si acces la informatii esentiale despre piata care privesc oportunitati noi de afaceri si contracte de achizitie guvernamentale". Potrivit oficialilor BAE, la acestea se mai adauga informatii despre cele mai recente evolutii industriale, acces catre noi canale de vanzari si avantaje semnificative fata de concurenta, dar si utilizarea unor instrumente specializate online care ofera posibilitatea de a cauta noi parteneri si de pune in legatura cumparatori si furnizori pentru dezvoltarea activitatilor de afaceri online.Sistemul de achizitii online se bazeaza pe platforma Exostar care a fost infiintata in martie 2000 de catre companiile BAE Systems, Boeing, Lockheed Martin, Raytheon, Rolls Royce. Ramane de vazut daca nu cumva "oportunitatile de afaceri" vor putea deveni accesibile asemanator celor din statele in care s-au deschis deja anchete...


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.