Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului acuza conducerea Institutului de Tehnica de Calcul de faptul ca exercita presiuni mediatice si prin interpusi in legatura cu procesul de privatizare a companiei, care se afla in stadiul depunerii de

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului acuza conducerea Institutului de Tehnica de Calcul de faptul ca exercita presiuni mediatice si prin interpusi in legatura cu procesul de privatizare a companiei, care se afla in stadiul depunerii de oferte.
"Desi are posibilitatea legala de a se prezenta la privatizarea societatii, intrand intr-o competitie reala, conducerea ITC a demarat o adevarata campanie mediatica impotriva Autoritatii, exercitand in acelasi timp diverse presiuni in mod direct si prin interpusi", se arata intr-un comunicat al AVAS. Din totalul actiunilor ITC, institut care realizeaza cercetare-dezvoltare in stiinte fizice si naturale, Autoritatea detine o pondere de 69,92%, SIF Muntenia - 29,85%, iar ponderea de 0,22% apartine unei persoane fizice. Termenul limita de depunere a ofertelor privind privatizarea institutului este 27 februarie, iar anuntul privatizarii a fost facut public la 16 ianuarie. Tot atunci, au fost scoase la vanzare si actiunile institutului de cercetare-dezvoltare Master SA Bucuresti, iar la 2 februarie Autoritatea a mai scos la vanzare pachetul de actiuni detinut de stat la institutul de cercetare INTEC S.A. Bucuresti, reprezentand 70,11% din capitalul social.
AVAS isi realizeaza astfel obiectivul de a scoate la vanzare toate pachetele de actiuni detinute la institutele de cercetare pana la 1 august 2007. Metoda de privatizare a ITC este negocierea pe baza de oferte tehnice. In cadrul procesului de privatizare a institutului oferta tehnica va detine o pondere de 60%. Procesul de privatizare prin negociere pe baza de oferta tehnica este menit sa protejeze institutele de cercetare la momentul trecerii lor in proprietate privata, astfel incat ele sa nu devina tinta unor investitori care vor sa faca alt tip de afacere decat cea de cercetare-dezvoltare.

ITC nu poate prelua institutul prin majorarea capitalului

AVAS arata ca, la doua saptamani dupa aprobarea metodei de privatizare, a primit din partea conducerii companiei o propunere de preluare a ITC prin majorarea capitalului social, prin aport de capital privat. Aceasta propunere a fost insa respinsa deoarece este contrara reglementarilor privind privatizarea institutelor de cercetare-dezvoltare. Astfel, privatizarea institutelor de cercetare-dezvoltare este reglementata de Hotararea de Guvern 2193/2004, conform careia, pentru privatizarea societatilor comerciale cu capital majoritar de stat care au ca obiect principal de activitate cercetarea-dezvoltarea, ponderea ofertei financiare este de 40%, iar a celei tehnice de 60%, se spune in comunicat.
AVAS mentioneaza ca strategia propusa de conducere ar fi discriminatorie in raport cu alti investitori interesati deoarece asociatiile de salariati ale institutelor de cercetare-dezvoltare sunt considerate precalificate pentru participarea la negocierile de privatizare. Totodata, Autoritatea recomanda conducerii sa participe la procesul de privatizare.
Autoritatea a aratat anterior ca ponderea ridicata a ofertei tehnice in criteriile de evaluare vizeaza eliminarea investitorilor care vizeaza preluarea terenurilor si imobilelor institutelor de cercetare pentru desfasurarea de activitati imobiliare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.