Renault va primi ajutoare de stat in limita a 225 de milioane de euro pentru deschiderea centrului de proiectare si dezvoltare de la Titu. Suma reprezinta 50% din cei 450 de milioane euro pe care francezii i-au avansat drept investitia necesara in ce

Renault va primi ajutoare de stat in limita a 225 de milioane de euro pentru deschiderea centrului de proiectare si dezvoltare de la Titu. Suma reprezinta 50% din cei 450 de milioane euro pe care francezii i-au avansat drept investitia necesara in centrul de la Titu. Guvernul va negocia cu grupul francez, prin intermediul ARIS, acordarea banilor in cadrul unui memorandum. "Negocierile, in baza unui memorandum, se vor incadra in reglementarile UE ale ajutorului de stat. Deocamdata am stabilit domeniile in care vom negocia o serie de facilitati, respectiv cel fiscal, al resurselor umane, infrastructura si protectia mediului", a explicat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, intr-o conferinta de presa. Acesta a adaugat ca acest tip de ajutor de stat este practicat in Europa si ca "vom lua si alte masuri in genul ajutorului de stat". Potrivit lui Vladescu, Renault se va angaja sa investeasca in infrastructura regiunii respective. Ministrul a adaugat ca nu s-a stabilit daca ajutorul de stat acordat companiei franceze se va incadra in limita a 50% din investitie sau va fi inferior acestui nivel.

6 ani fara impozit pe profit pentru Renault

In perioada 2000-2006, Automobile Dacia Pitesti a beneficiat de ajutoare de stat in valoare de 279.124.036 lei, se arata intr-un raport al Consiliului Concurentei din 2005. Masurile de ajutor autorizate de Consiliul Concurentei prin decizie au constat in scutirea de la plata impozitului pe profit pana la data de 31.12.2006 si scutirea de la plata taxelor vamale si a TVA-ului pentru achizitiile destinate realizarii de investitii, ajutorul incadrandu-se in plafonul intensitatii prevazut de Regulament.
Chiar si taxa de prima inmatriculare favorizeaza achizitia de masini noi si incurajeaza productia autohtona. In prezent singurul producator romanesc de masini este Renault cu al sau Logan.
De asemenea si fosta uzina Daewoo Craiova ca si Rocar Brasov sau Aro Campulung au mai primit ajutoare de stat din partea statului roman, dar care nu au intrat sub incidenta Regulamentului multisectorial privind ajutorul de stat regional pentru proiecte.

Tot procesul de fabricatie a automobilelor, in Romania

Compania Renault a anuntat, in luna noiembrie a anului trecut, ca va aduce in Romania tot procesul de fabricatie a automobilelor, activitatea urmand sa se desfasoare intr-un centru de proiectare si dezvoltare din localitatea damboviteana Titu. Investitia estimata este de 450 de milioane de euro pe o perioada de trei ani, intre 2007 si 2009. Astfel, in Romania va fi realizata inclusiv partea de design si cercetare, iar la centrul de la Titu vor fi angajati aproximativ trei mii de ingineri si tehnicieni.
Executivul a decis, anul trecut, infiintarea unui grup de lucru care va colabora cu Renault, astfel incat proiectul companiei sa beneficieze de sprijinul autoritatilor centrale si locale. Investitia va fi realizata in trei faze, cu finalitate in 2015.
Proiectul de la Titu, denumit Renault Technologie Roumanie, va contine si un hangar pentru avioanele C - 130 Hercules, conditie ceruta de MApN pentru a ceda respectivul teren autoritatilor judetene.
Centrul ar urma sa fie amenajat pe un teren de 258 hectare din localitatea Titu-Boteni (judetul Dambovita), aflat in imediata apropiere a unei unitati militare. Suprafata de teren necesara Renault a fost transferata in noiembrie 2006, prin Hotarare de Guvern, din domeniul public al statului si administrarea MApN in domeniul privat al judetului Dambovita si administrarea Consiliului Judetean, pentru a fi scos la vanzare prin licitatie publica.
Licitatia ar fi trebuit sa se desfasoare la inceputul acestei saptamani, insa va fi reluata pentru ca niciunul dintre cei care si-au manifestat intentia de a participa nu a oferit pretul de pornire de 29,1 milioane lei. In aceste conditii, comisia a decis repetarea licitatiei si a analizat posibilitatea diminuarii pretului de vanzare cu pana la 20%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.